NBS POSLE 13 POVEĆANJA ZADRŽALA REFERENTNU KAMATNU STOPU NA ISTOM NIVOU: Finansijski stručnjak otkriva šta mogu da očekuju građani
Foto: Stefan Jokić

krediti

NBS POSLE 13 POVEĆANJA ZADRŽALA REFERENTNU KAMATNU STOPU NA ISTOM NIVOU: Finansijski stručnjak otkriva šta mogu da očekuju građani

Novčanik -

Referentna kamatna stopa ostala je na dosadašnjem nivou od šest odsto, odlučio je Izvršni odbor Narodne banke Srbije. Nepromenjene su i kamatne stope na depozitne (4,75%) i kreditne olakšice (7,25%).

- Ublažavanju inflatornih pritisaka NBS kontinuirano doprinosi i očuvanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru. Ovakva odluka u skladu je i sa očekivanjem da će inflatorni pritisci u narednim mesecima početi da se smanjuju, osetnije od polovine ove godine - kažu u NBS. - Zadržavamo mogućnost da, ukoliko bude potrebno, odnosno ukoliko kretanja u domaćem i međunarodnom okruženju to budu zahtevala, nastavi pooštravanje monetarnih uslova i u narednom periodu.

Vladan Vasić, finasijski konsultant kaže za Kurir da se iskreno nada da su ovo prvi pozitivni efekti stišavanja inflacije i da se sada oni i vide, ali ne bi trebalo zaboraviti i privrednu aktivnost, koja je u ovom slučaju jako važna:

- Odluke centralnih banaka, ne samo kod nas, već i u svetu dele se na dva pristupa. Prvi su, jastrebovi koji žele po svaku cenu da zaustave inflaciju što automatski znači usporavanje privredne aktivnosti, a drugi su golubovi, koji imaju mekši pristup. U ovim državama povećanje referentne kamatne stope ne postoji ili je minimalno, imaju manji pad BDP, ali i stope nezaposlenosti. Kod njih je posledica nešto veća inflacija.

Naš sagovornik procenjuje da Narodna banka Srbije i naša država pripadaju ovoj drugoj grupi.

Odluka Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou doneta je u uslovima postepenog slabljenja troškovnih pritisaka iz međunarodnog okruženja i rešavanja problema u globalnim lancima snabdevanja. Cene na svetskim tržištima energenata takođe su smanjene, pre svega cene električne energije i prirodnog gasa. To će oslabiti troškovne pritiske na globalnom nivou, što bi trebalo da doprinese i usporavanju domaće inflacije u narednom periodu.

Takođe, u uslovima usporavanja globalne ekonomske aktivnosti, pre svega prerađivačke industrije u zoni evra, koja je naš najvažniji trgovinski partner, potrebno je osigurati i kontinuitet našeg privrednog rasta.

- Istovremeno, održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, NBS u znatnoj meri doprinosi ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene, kao i makroekonomskoj stabilnosti u uslovima i dalje izražene globalne neizvesnosti.

kurir.rs/ J. Ž. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track