JOŠ JEDAN NEMAČKI BREND IDE POD STEČAJ: Godinama proizvodili za marku cenjenu i u Srbiji ali kriza rekla svoje
Ilustracija, Foto: Profimedia

morali da podnesu zahtev

JOŠ JEDAN NEMAČKI BREND IDE POD STEČAJ: Godinama proizvodili za marku cenjenu i u Srbiji ali kriza rekla svoje

InfoBiz -

Kako pišu nemački mediji, za 450 radnika osigurana je plata za sledeća tri meseca

BEOGRAD - Nemački proizvođač kozmetičkih proizvoda - dezodoransa, šampona i krema za sunčanje morao je da podnese zahtev za stečaj.

Posle serije napisa iz Nemačke da su pojedini poznati modni lanci poklekli pred teretom globalne finansije i ekonomske krize, iz te zemlje stiže još jedna loša vest, najpre za tamošnje radnike a onda i za mušterije.

Ovom odlukom je pogođen poznati brend koji je nudio proizvode za negu tela, a koji je godinama radio i u Srbiji. Pored ostalih, proizvodili su i proizvode za negu brenda Sebamed.

Niz stečajeva velikih kompanija u Nemačkoj ne prestaje. Sada je i nemački proizvođač kozmetike morao da pokrene stečajni postupak. Portfelj proizvođača uključuje međunarodno poznatu marku za negu.

Finansijske poteškoće više nisu bile podnošljive za proizvođača kozmetike Rudolf Dankwardt GmbH iz Norderšteta. Kompanija je krajem aprila podnela zahtev za stečaj, pišu nemački mediji.

Dankwardt proizvodi šampone, dezodoranse, kreme za sunčanje za razne robne marke i privatne robne marke. Takođe su proizvodili proizvode za negu poznate marke Sebamed.

Sebapharma je ranije ove godine kupila delove kompanije Dankwardt kako bi osigurala buduću proizvodnju proizvoda Sebamed u Nemačkoj. Još uvek nije jasno kako će se nastaviti proizvodnja Sebamedovih proizvoda, mada postoje uveravanja da zastoja neće biti.

A, sve je počelo za novim strateškim zaokretom. Nedavno je proizvođač kozmetike takođe proizvodio proizvode za grupu Beiersdorf, koja stoji iza marke Nivea. Međutim, Beiersdorf se okrenuo novim proizvodnim pogonom u Lajpcigu.

Kao deo stečajnog postupka, Dankwardt sada traži nove investitore za svoje dve kompanije u Norderštetu i Libtenu. Kako pišu nemački mediji, za 450 radnika osigurana je plata za sledeća tri meseca.

Uprkos finansijskim poteškoćama, stečajni upravnik kaže kako situacija nije nepovoljna, jer Dankwardt ima dosta narudžbina, piše Fenix Magazin.

4.200 stečajeva u 2023.

Stečaji trenutno pogađaju sve više kompanija u Nemačkoj.

Nemački sudovi primili su u martu 13,2 odsto više zahteva firmi za pokretanjem stečaja nego u februaru, pokazali su preliminarni podaci statističkog zavoda. U februaru je njihov broj na mesečnom nivou porastao za 10,8 procenata, objavio je Destatis.

Najviše stečajeva firmi u januaru zabeleženo je u građevinskom sektoru, njih 246, što je 19,4 odsto više nego u istom mesecu 2022. Sledi trgovina s 204 stečaja, za 27,5 procenata više nego pre godinu dana.

S obzirom da je u januaru ove godine podneto 1.271 zahtev za stečaj, i kada saberemo sa podacima za februar i mart dolazimo do brojke od oko 4.270 zahteva za stečaj.

Kurir.rs/Blic/Fenix magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track