KOLIKA ĆE VAM BITI PENZIJA NE ZAVISI SAMO OD PLATE: Jedan zahtev obavezno podnesite, a uz OVO će vam primanja biti veća
Foto: Ana Paunković

penzije

KOLIKA ĆE VAM BITI PENZIJA NE ZAVISI SAMO OD PLATE: Jedan zahtev obavezno podnesite, a uz OVO će vam primanja biti veća

Penzioner -

Svi oni koji se pripremaju za odlazak u penziju često su u nedoumici koji penzijski staž im je relevantan za ostvarivanje prava. U Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju postoji penzijski, poseban i staž osiguranja, dok se u svakodnevnom govoru najčešće koristi termin radni staž.

Prava iz PIO stiču se i ostvaruju na osnovu penzijskog staža, koji je najširi termin i obuhvata staž osiguranja i poseban staž. Zakonom se precizira trajanje osiguranja kao uslov za sticanje prava na penziju i to je vreme provedeno na radu, uključujući i periode primanja novčane naknade, vreme provedeno u obavljanju samostalnih delatnosti, zatim privremene obustave ako je za taj period plaćen doprinos, privremene i povremene poslove, ali i vreme za koje je ostvarena ugovorena naknada, zatim periode za koji je neka osoba bila „dobrovoljno” osigurana, kao i bavljenje poljoprivredom.

ZA JEDNO DETE 6 MESECI

Od 1. januara 2032. godine ženi osiguraniku računaće se u poseban staž vreme od šest meseci, ukoliko je rodila jedno dete i godinu dana za dvoje dece.

Osnovni uslov da se neki period prizna u staž osiguranja jeste da su za njega plaćeni doprinosi. Za razliku od toga, poseban staž za svoju osnovu nema zaposlenje ili samostalnu delatnost, već se utvrđuje osobama koje su pojedine periode provela u oružanim akcijama, zarobljeništvu, na lečenju ili rehabilitaciji u vezi sa tim akcijama, kao i ženama koje su rodile troje dece. Za to se ne plaćaju doprinosi. Kada se ceni ispunjenost uslova za penziju, uzima se u obzir samo staž osiguranja za koji je plaćen doprinos za PIO, dok se poseban pri oceni ne sabira i ne utiče na ostvarivanje prava.

UZ POSEBAN STAŽ PENZIJA VEĆA 10 ODSTO

Ako se osiguraniku, primera radi, utvrdi penzija na osnovu 20 godina staža osiguranja, a on ima i poseban staž utvrđen u trajanju od dve, ukupan penzijski staž je 22 godine. U tom slučaju se mesečni iznos penzije uvećava za 10 odsto, srazmerno svom trajanju.

Za razliku od staža osiguranja, koji se utvrđuje na osnovu prijava registrovanih u matičnoj evidenciji, poseban se isključivo utvrđuje rešenjem po zahtevu osiguranika. Dakle, ukoliko osiguranik smatra da ispunjava uslove za utvrđivanje posebnog staža, neophodno je da Fondu podnese zahtev uz koji će priložiti odgovarajuće dokaze.

Poseban staž se uračunava pri određivanju visine penzije, odnosno on se sabira sa osiguranjem i čini ukupan penzijski staž koji je deo jednačine kojom se računa iznos penzionog čeka.

Građani bi trebalo redovno da proveravaju podatke o svom stažu osiguranja, što mogu da urade na dva načina: na šalteru Fonda PIO, gde će uz ličnu kartu dobiti izveštaj o uplatama ili elektronski, uz pomoć Pin koda, koji će preuzeti jednom u filijali Fonda PIO i mogu ga koristiti za daljinski bezbedan pristup veb servisu radi uvida u evidentirane podatke u matičnoj evidenciji Fonda.

KURIR.RS / J. Ž. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track