DRVA I PELET JEFTINIJI 30 ODSTO: Ovo su cene tone peleta i kubika drva
Foto: Shutterstock

Ogrev opet tražen

DRVA I PELET JEFTINIJI 30 ODSTO: Ovo su cene tone peleta i kubika drva

Novčanik -

Za to­nu pe­le­ta tre­ba izdvo­ji­ti od 30.000 do 36.000 di­na­ra, dok ku­bik dr­va ko­šta od 5.200 do 10.500

Gra­đa­ni ko­ji se gre­ju na dr­va i pe­let već obi­la­ze sto­va­ri­šta i ku­pu­ju za sle­de­ću gre­j­nu se­zo­nu, bu­du­ći da je, u od­no­su na maj pro­šle go­di­ne, ogrev sa­da je­f­ti­ni­ji i do 30 od­sto.

Na dr­va i pe­let u Sr­bi­ji se gre­je go­to­vo po­lo­vi­na do­ma­ćin­sta­va, a na sto­va­ri­šti­ma ra­d­no kao pred gre­j­nu se­zo­nu. Sna­b­de­va­či ka­žu da su ispo­ru­ke sva­kod­ne­v­ne, jer su mno­gi gra­đa­ni već upla­ti­li ogrev, a oče­ku­ju još ve­ću po­tra­žnju.

- Ne­dav­no, po­sle 1. ma­ja, po­če­lo je i in­te­re­so­va­nje za ogre­v­no dr­vo. Sa­mi zna­mo ka­kva je bi­la pro­šla go­di­na, na­ro­či­to dru­ga po­lo­vi­na, pa je na­rod po­čeo ra­ni­je da ku­pu­je. Sa­mim tim, jer je ve­ća po­nu­da, po­vo­lj­ni­je su ce­ne i ve­ći je izbor - re­kao je za RTS vla­snik jed­nog beo­gra­d­skog sto­va­ri­šta.

Za to­nu pe­le­ta tre­ba izdvo­ji­ti od 30.000 do 36.000 di­na­ra, dok su dr­va na­j­je­f­ti­ni­ja na ju­gu ze­mlje, a na­j­sku­plja u Vo­j­vo­di­ni. Ku­bik je na­j­je­f­ti­ni­ji u pro­da­ji na ka­mio­nu - 7.500 dok na sto­va­ri­šti­ma ko­šta od 8.000 do 10.500 di­na­ra. Znat­no po­vo­lj­ni­je, dr­va se mo­gu ku­pi­ti i di­re­k­t­no u ga­zdin­stvi­ma „Sr­bi­ja­šu­ma“. Ce­na ku­bi­ka je 5.200 di­na­ra.

- De­set i po hi­lja­da je isce­pa­no dr­vo, a ka­da je u pi­ta­nju me­ta­r­sko dr­vo, ce­ne su sa­da oko 9.000 di­na­ra na ve­ći­ni sto­va­ri­šta. Ce­na va­ri­ra od sto­va­ri­šta do sto­va­ri­šta. Ona sto­va­ri­šta ko­ja su pu­na i na ko­ji­ma pro­da­ja ide ne­što sla­bi­je sa­da nu­de odre­đe­ne ak­ci­je, pa ta­ko ima­mo si­tua­ci­ju da se na jed­nom sto­va­ri­štu bu­ko­va me­tri­ca pro­da­je po ce­ni od 9.000 di­na­ra, a hra­sto­va 8.000 di­na­ra - ka­že za RTS Bran­ko Gla­vo­njić, pro­fe­sor Šu­ma­r­skog fa­ku­l­te­ta u Beo­gra­du.

Gla­vo­njić: Ka­ko se pri­mi­če gre­j­na se­zo­na, ce­ne će ići naviše

Branko Glavonjić
foto: BETA/Amir Hamzagić

Stru­č­nja­ci sa­ve­tu­ju da ra­ni­ja ku­po­vi­na ogre­va do­no­si ve­ću ko­ri­st: dr­va na­j­vi­še to­plo­te da­ju ka­da su pro­su­še­na, ce­na je po­vo­lj­ni­ja, a mno­ga sto­va­ri­šta omo­gu­ća­va­ju pla­ća­nje na ra­te.

- Mi­slim da su maj me­sec i ne­g­de još pr­va po­lo­vi­na ju­na pra­vo vre­me za to, iz pros­tog ra­zlo­ga, za­to što će si­gu­r­no, ka­ko se pri­mi­če gre­j­na se­zo­na, ce­ne ići na­vi­še - na­po­mi­nje Gla­vo­njić.

U Udru­že­nju fa­bri­ka pe­le­ta, ko­je ima 80 čla­no­va, ka­žu da je proi­zvod­nja no­r­ma­li­zo­va­na.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track