SRBI NAŠLI MUŠTERIJE U UGANDI, VAKCINISALI SE I RADE NON STOP: Evo kolika im je ZARADA za remont vozila starih pola veka
Foto: Nemanja Pancic

stari samo pola veka

SRBI NAŠLI MUŠTERIJE U UGANDI, VAKCINISALI SE I RADE NON STOP: Evo kolika im je ZARADA za remont vozila starih pola veka

Moj biznis -

Sedam Fapovih radnika otputovalo je u Ugandu, državu u istočnoj Africi, gde će narednih četrdesetak dana raditi na modernizaciji šest kamiona, koji su prozvedeni u Fapu, isporučeni osamdesetih godina prošlog veka i dalje su u odličnom stanju.

Razmena se odvija na osnovu međudržavnog ugovora gde je Fap uzeo učešće kao jedan od podizvođača, a vrednost posla je oko 380.000 evra.

Reč je o međudržavnom ugovoru potpisanom u avgustu 2021. godine, kojim se predviđa modernizacija kamiona koje je Fap isporučio Ugandi osamdesetih godina prošlog veka, a koja se ogleda u izradi novih pogonskih osovina, pneumatskih i elektro-instalacija i drugih poboljšanja koje Fap već ugrađuje u njegove sisteme i isporučuje Vojsci Srbije.

- To na neki način pokazuje kako je Fap izradio kamione koji su gotovo 50 godina u eksploataciji. Iza nas dolaze drugi podizvođači koji će raditi modernizaciju. Ne znam kakva im je namena bila ranije, ali, Namenska iz Trstenika će raditi deo modernizacije kroz oruđa koja će biti ugrađena na našim vozilima nakon intervencije i uspešno odrađenog posla - kaže direktor Milutin Živković.

U planu je modernizacija šest vozila, a jedna ekipa iz fabrike je već boravila u Ugandi.

- Nećemo gledati ni subotu ni nedelju, radićemo non stop. Opravdaćemo Fap i naše ljude i odradićemo kako valja. Svesni smo izazova, odgovornosti, ali i opasnosti po zdravlje. Primili smo vakcine u Sarajevu, ali svakako, mi jaki ljudi, ljudi sa sela, izdržaćemo mi to - tvrdi Milun Vasilić, vođa grupe i jedan od najiskusnijih u fabrici.

Generalni direktor Fapa, Milutin Živković navodi da se pri formiranju ekipe za Ugandu vodilo računa da to budu pouzdani, iskusni ljudi, specijalisti u domenu svog posla.

- Nadam se da će završiti posao u roku od 48 dana. Svakako, mi smo im obećali, da ako posao završe ranije, da se vrate, a biće im isplaćeno svih 48 planiranih dnevnica, koje za ove prilike u Priboju su sasvim zadovoljavajuće – pojašnjava Živković.

Prema njegovim rečima, osim ovog ugovora, poslednjih meseci dosta zahteva za ponude pristiže Fapu upravo sa afričkog tržišta, te su realne mogućnosti da će vozila jedne, od nekada najznačajnijih fabrika kamionske industrije u Evropi, nastaviti da plove afričkim drumovima, samo novije proizvodnje i znatno modernije.

kurir.rs/ PP Media

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track