STAN U OVČAR BANJI KAO NA MENHETNU: Cene nekretnina otišle u nebo, ali oko jedne stvari se i dalje svi OTIMAJU! Evo o čemu je reč
Foto: D.Č.

premašili sva očekivanja

STAN U OVČAR BANJI KAO NA MENHETNU: Cene nekretnina otišle u nebo, ali oko jedne stvari se i dalje svi OTIMAJU! Evo o čemu je reč

Nekretnine -

Cene nekretnina u Ovčar Banji i placeva na Kablaru poslednjih godinu dana premašili su sva očekivanja. Uređenje varošice i najava izgradnje vidikovca doprineli su da se stanovi po kvadratu cene više nego u Čačku, a pašnjaci na obroncima Kablara dostigli su vrtoglave cifre. U zaštićenom području Ovčarsko-kablarske klisure danas se traži i na ceni je taman i oronula šupa, međutim vlasnici su prestali da prodaju imovinu, a potražnja je iz dana u dan sve veća.

Neverovatna priča o cenama je počela odmah nakon što je država krenula da obnavlja centar varošice. Neposredno pre toga je prodato par stanova i tu je trgovina stala. Zainteresovanih kupaca je sve više ali niko ne želi da prodaje stanove i kuće. Svi su prepoznali šansu za zaradu od turizma, koja u Banji nikad nije bila isplativa kao danas - priča Nenad Stojković, meštanin Ovčar Banje koji je i sam imao ponudu za prodaju svoje porodične kuće koju je odavno upodobio za potrebe izdavanja.

1 / 4 Foto: D.Č.

On kaže da je Ovčar Banja mesecima prepuna posetilaca, gosti su i stranci, kao i da se sada smeštaj rezerviše unapred. Očar Banja i sada ima oko 100 stanovnika, međutim u poslednjem periodu se dogodilo nešto što nikada nije.

- Za godinu dana niko se nije odselio, što ne pamtim da se dogodilo, ljudi žele da se vrate i da profitiraju. Čak i oni koji su zbog posla otišli u okolne gradove Čačak i Lučane, a ovde imaju domaćinstva, vraćaju se, renoviraju svoje objekte, o prodaji niko ne razmišlja. Međutim kako će banja zaista postati top destinacija kupci se i dalje raspituju, pa to dodatno podiže cene - priča Nenad dodajući da zvaničnog podatka o ceni kvadrata nema, ali kako interesovanje raste vlasnisi dižu cene u oblake s jasnom namerom da kupce odbiju. Nezvanično, bila je ponuda od 90.000 evra za stan od 40 kvadrata, a pre godinu i po dana isti takav je prodat za 18.000.

Poređenja radi cena kvadrata u Čačku u novogradnji ide do 1.650 evra, a kvadrat skromne vikendice nizvodno Moravom premašuje tu cifru. U najvećem broju slučajeva je reč o montažnim objektima koji su građeni na zemljištu manastira Sretenje, bez dozvole.

1 / 6 Foto: D.Č.

Nedavno je železnički vagon uređen za prenoćište prodat za neverovatnih 10.000 evra, odnosno samo toliko košta mesto pored vode. Trenutno se prodaje jedna omanja vikendica za 30.000 evra, ali vlasnik na svaki novi poziv podiže cenu. Prodaje se i jedna za 70.000 i uveren sam da će ona ubrzo dobiti novog vlasnika, iako ne vredi toliko. Sve su ovo montažni objekti poplavljeni više puta a mnogi imaju i rešenja za rušenje. Izdavanje vikendica pored vode je postao vrlo unosan biznis, a koliko čujem i njihov najam je poskupeo – rekao je Čačanin B.S. koji za vikendicu pored reke manastiru plaća godišnji zakup zemljišta od oko 150 evra.

Vest o izgradnji staklene platforme vidikovca na Kablaru doprinela je da cene najviše skoče upravo na toj lokaciji, selu u kojem je koliko do juče ar pašnjaka bio ispod 30 evra.

Sada je situacija potpuno drugačija, pored glavnog puta ka vrhu Kablara niko ništa ne prodaje. Ima jedna livada podno samog vidikovca, nedaleko od parkinga koju vlasnik ceni 400 evra po aru, ali bez puta, vode, struje, bilo kakve infrastrukture. Za 48 ari vlasnik traži 19.200 evra, to se jedino prodaje - rekli su nam u porodici Čvrkić u Rošcima, koja se već nekoliko godina unazad okrenula seoskom turizmu.

kurir.rs/D.Č.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja