PALA CENA OGREVA POSLE GREJNE SEZONE: Sad je vreme da kupite pelet i drva! Detaljan CENOVNIK
Foto: Shutterstock

važno

PALA CENA OGREVA POSLE GREJNE SEZONE: Sad je vreme da kupite pelet i drva! Detaljan CENOVNIK

Novčanik -

Građani koji se greju na drva i pelet već obilaze stovarišta i kupuju za sledeću grejnu sezonu, budući da je, u odnosu na maj prošle godine, ogrev sada jeftiniji i do 30 odsto.

Na drva i pelet u Srbiji se greje gotovo polovina domaćinstava, a na stovarištima radno kao pred grejnu sezonu. Snabdevači kažu da su isporuke svakodnevne, jer su mnogi građani već uplatili ogrev, a očekuju još veću potražnju.

- Nedavno, posle 1. maja, počelo je i interesovanje za ogrevno drvo. Sami znamo kakva je bila prošla godina, naročito druga polovina, pa je narod počeo ranije da kupuje. Samim tim, jer je veća ponuda, povoljnije su cene i veći je izbor - rekao je za RTS vlasnik jednog beogradskog stovarišta.

drva, ogrev, pelet
foto: Prtinscreen RTS

Tona peleta od 30 000 do 36 000 dinara, cena drva varira od stovarišta do stovarišta

Za tonu peleta treba izdvojiti od 30.000 do 36.000 dinara, dok su drva najjeftinija na jugu zemlje, a najskuplja u Vojvodini. Kubik je najjeftiniji u prodaji na kamionu - 7.500 dok na stovarištima košta od 8.000 do 10.500 dinara.

Znatno povoljnije, drva se mogu kupiti i direktno u gazdinstvima "Srbijašuma". Cena kubika je 5.200 dinara.

- Deset i po hiljada je iscepano drvo, a kada je u pitanju metarsko drvo, cene su sada oko 9.000 dinara na većini stovarišta. Cena varira od stovarišta do stovarišta. Ona stovarišta koja su puna i na kojima prodaja ide nešto slabije sada nude određene akcije, pa tako imamo situaciju da se na jednom stovarištu bukova metrica prodaje po ceni od 9.000 dinara, a hrastova 8.000 dinara - kaže za RTS Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu.

ogrev
foto: Kurir Televizija

Stručnjaci savetuju da ranija kupovina ogreva donosi veću korist: drva najviše toplote daju kada su prosušena, cena je povoljnija, a mnoga stovarišta omogućavaju plaćanje na rate.

- Mislim da su maj mesec i negde još prva polovina juna pravo vreme za to, iz prostog razloga, zato što će sigurno, kako se primiče grejna sezona, cene ići naviše - napominje Glavonjić.

U Udruženju fabrika peleta, koje ima 80 članova, kažu da je proizvodnja normalizovana.

Kurir.rs

Bonus video:

02:06

CENE OTIŠLE U NEBESA! Ako niste spremili ogrev imate OGROMAN PROBLEM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track