POŽURITE, INTERESOVANJE JE OGROMNO: Počela prijava za novih 100.000 vaučera od 5.000 dinara, evo šta je neophodno
Foto: Shutterstock, Printscreen

odmor u srbiji

POŽURITE, INTERESOVANJE JE OGROMNO: Počela prijava za novih 100.000 vaučera od 5.000 dinara, evo šta je neophodno

InfoBiz -

Na šalterima Javnog preduzeća "Pošta Srbije" počela je prijava građana za korišćenje vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji. Iako postoje već devet godina, za turističke vaučere u vrednosti od 5.000 dinara uvek vlada veliko interesovanje i prijave se završe u rekordnom roku.

- Imajući u vidu da je sa prvom serijom koja je bila od 4. januara rekordna podela završena za nešto manje od dva dana, očekujemo i sada veliko interesovanje - kaže Dunja Đenić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija. - Kada je reč o pravima na vaučere, ona su ista kao i prethodne godine, a ovoga puta novina je da korisnici mogu budu i osobe starije od 65 godina koja ne ostvaruju pravo na penziju.

To su i penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, studenti. Sa novom serijom vaučera nemaju pravo oni koji su ih uzeli u prethodnoj raspodeli. Majska podrška za odmor se može iskoristiti do 20. novembra.

- Za prijave prvo i neophodno je da se rezerviše smeštaj kod ugostitelja koji se nalaze na listi onih koji rade po šemi vaučera. Rezervacija se podnosi uz zahtev na poslovnicama pošte, kao i dokaz o ostvarenju jednog od navedenih prava - navela je Đenić.

Prema njenim rečima, do sada ima prijavljenih 4.300 ugostitelja što je značajno veći broj u odnosu prethodne godine kada i je bilo 3.500. Za njih je važio minimalni rok od trideset dana za prijavu pre početka realizacije aranžmana. Najčešće se za ovakav vid odmora oslučuju penzioneri i to na destinacijama poput Soko Banje, Zlatibora, Vrnjačke i Sijarinske Banje.

Ono što je važno jeste da, ukoliko je iznos računa za odmor veći od 5.000, korisnik ostatak sume isplaćuje iz sopstvenih sredstava, a ukoliko je manji, vaučer pokriva ceo iznos, a razlika do 5.000 dinara se ne može naknadno iskoristiti.

Korisnici prava na penziju stavljaju na uvid foto-kopiju rešenja o ostvarenom pravu na penziju ili penzioni ček, korisnik prava na penziju iz inostranstva dostavlja na uvid originalni dokument koji izdaje banka sa teritorije Srbije. Osobe starije od 65 godina koje ne ostvaruju pravo na penziju prilažu potpisanu izjavu da ne ostvaruju pravo na penziju na obrascu koji se objavljuje na sajtu ministarstva i JP "Pošta Srbije".

Zaposleni sa platom do 70.000 dinara na uvid daju original potvrde o zaposlenju i ostvarenoj zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava. Studenti prilažu original potvrdu o statusu za tekuću školsku godinu.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track