KAKO IZABRATI NAJPOVOLJNIJI KREDIT? Stručnjaci za Kurir TV otkrili kad se očekuje pad kamatne stope i NIŽE RATE OTPLATE (VIDEO)
Foto: Shutterstock

kamate

KAKO IZABRATI NAJPOVOLJNIJI KREDIT? Stručnjaci za Kurir TV otkrili kad se očekuje pad kamatne stope i NIŽE RATE OTPLATE (VIDEO)

Novčanik -

Ne gubite nadu i strpljenje - poruka je za sve kreditne dužnike! Stručnjaci očekuju da će euribor, koji utiče na varijabilnu kamatu početi da pada u drugom kvartalu sledeće godine - što znači da će pasti i rate kredita.

U ovom trenutku povećanje rate najviše osećaju oni "sveže" zaduženi, jer se kod dugoročnih kredita u prvih nekoliko godina otplaćuje samo kamata.

Gde će se živeti, koji fakultet upisati ili za koga se udati.. Na listi najvažnijih životnih odluka sada je i pitanje - da li uzeti kredit i kakav? Da bismo napravili racionalan izbor, potrebno je razmotriti sve opcije.

Vladimir Vasić
foto: Kurir TV

- Za klijente je bitno da pre nego što donesu odluku, pogledaju ponude banaka i kao šta bilo ta radite u životu - da uporedimo. Tražite isti iznos kredita u nekoliko banaka i onda pogledate koji je najpovoljniji. Ali još jednom savet klijentima da gledaju kolika je efektivna kamatna stopa - kaže finansijski stručnjak Vladimir Vasić.

Efektivna kamatna stopa određuje cenu kredita, jer u nju ulaze svi pripadajući troškovi kao što je cena menice, trošak povlačenja izveštaja kreditnog biroa, upis hipoteke ili osiguranje... Ponude banaka uzmite u pisanoj formi, naročito ako je reč o kampanji ili pogodnostima koje nude.

Mihajlo Rabrenović
foto: Kurir TV

- U ranijem periodu bilo je više tih reklamnih trikova zato što su često postojali ti tzv. skriveni troškovi, da nešto kucaju malim slovima što se ne vidi. Međutim, sada po novim propisima koji su stupili na snagu, manja je mogućnost da se ti trikovi plasiraju – u usmenoj formi možda, ali u pismenoj formi banka je dužna da u svojoj ponudi prikaže sve te uslove i troškove koji su prateći. Ali, naravno, na drugoj strani mora da postoji klijent koji to želi da pročita i koji se sa tim suoči - kaže stručnjak za strateški menadžment prof. dr Mihajlo Rabrenović.

Dobra vest za već zadužene je da se smirivanje kamatnih stopa očekuje sledeće godine.

02:14

KAKO IZABRATI NAJPOVOLJNIJI KREDIT? Stručnjaci za Kurir TV: Pre donošenja odluke, NIKAKO NE PRESKAČITE OVAJ KORAK

- Za sve nas koji imamo stambene kredite indeksirane u evrima, to bi moglo da se očekuje treći, četvrti kvartal sledeće godine, da osetimo taj boljitak, odnosno, smanjenje čuvenog euribora koji će uticati na naše mesečne rate - ističe Vasić.

Savet za sve je da se u kreditna zaduženja ulazi oprezno, sa ratom koju mogu da pokriju porodični prihodi, a da ona ne ugrožava kvalitet života, dok za preterano luksuziranje treba sačekati da se stabilizuju prilike.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/Jasna Glintić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track