HRANA I PIĆE SKORO PA DŽABE: U ovoj državi će vam račun na kasi biti najmanji, kilogram krompira ili crnog luka samo 70 dinara
Foto: Li Ying / Xinhua News / Profimedia

REKORDER PO NISKIM CENAMA

HRANA I PIĆE SKORO PA DŽABE: U ovoj državi će vam račun na kasi biti najmanji, kilogram krompira ili crnog luka samo 70 dinara

Novčanik -

Sezona godišnjih odmora je na pragu, a jedno od pitanja koje često muči turiste iz Srbije koji se spremaju za put su cene u državama u okruženju. Poslednji podaci pokazuju da od svih država u Evropi najniže cene hrane, pića, cigareta, odeće, električne energije, troškovi prevoza, telekomunikacija, kulturnog života i zabave, hoteli i restorani ima susedna Severna Makedonija.

Ova država je među najjeftinijim zemljama u Evropi i rekorder je po niskim cenama u mnogim kategorijama, pokazuju podaci nemačkog statističkog zavoda Destatis.

Nemački statističari analizirali su cene velikog broja proizvoda i usluga u različitim kategorijama u 40 evropskih zemalja. Makedonija u gotovo svim kategorijama ima najniže iznose, a u nekima je i daleko najjeftinija. Cene u Makedoniji su, recimo, za polovinu niže od onih koje kupci plaćaju u Nemačkoj.

Kada se uporede iznosi koje kupci izdvajaju za hranu i bezalkoholna pića u Makedoniji su oni čak 62 odsto od prosečnih u Nemačkoj. To ukazuje da su ovi proizvodi najjeftinijim među svih 40 evropskih zemalja.

Slična je situacija i sa prosečnim cenama hleba, mesa, ribe, mlečnih proizvoda, jaja, ulja i naftnih derivata, dok su voće, povrće, a naročito krompir najjeftiniji u Evropi.

U poredjenju sa našim marketima i pijacama Makedonci daleko manje plaćaju gotovo sve životne namirnice. Primera radi, krompir i crni luk mogu da se pazare za 70 dinara, banane su oko 130, paradajz košta 110... Za one koji se odluče da popiju kafu sa mlekom u kafiću to zadovoljstvo će platiti oko 150, dok je ručak oko 600 dinara.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track