MINISTARKA ĐEDOVIĆ: "STANJE U EPS ALARMANTNO, MNOGI SE BORE ZA PRIVILEGIJE": Uskoro novi Nadzorni odbor i promene u poslovanju
Foto: BETA Amir Hamzagić

ENERGETIKA

MINISTARKA ĐEDOVIĆ: "STANJE U EPS ALARMANTNO, MNOGI SE BORE ZA PRIVILEGIJE": Uskoro novi Nadzorni odbor i promene u poslovanju

InfoBiz -

Da biste trgovali morate i da proizvodite, a prozvodnja u Kolubari u maju je na niskom nivou. Imamo smanjenje od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu i to nije dobra vest. Ugalj se uvozi, jer je država prepoznala da postoji problem u njegovoj proizvodnji. Izdvojila je značajna sredstva kako bi naše termoelektrane nesmetano radile. Svako izdvajanje sredstava iz budžeta za EPS je manje novca za vrtiće i škole. Zato nam je cilj da se nešto promeni na bolje, ali uvek postoje otpori, navela je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

Zbog toga će, kako je istakla, Elektroprivreda Srbije veoma brzo dobiti novi Nadzorni odbor, a u njemu će biti veoma dobri kandidati iz zemlje i sveta.

- Nije lako dovesti iskusne i kredibilne ljude u kompaniju koja se nalazi u zastoju i nagomilanim problemima koje treba sistemski rešavati. EPS ima veliki potencijal, to je naša najvažnija kompanija koja ima dosta preduslova za razvoj. U novom Nadzornom odboru naći će se i predstavnici zaposlenih. Imamo dosta podela u sindikatima i svi se bore za neka svoja prava. Biće nam potrebna pomoć i od Ministarstva rada oko pitanja njihovog legitimiteta - kaže Đedović.

ODBIJENO IZDVAJANJE 11 HIDROELEKTRANA

- Na Nadzornom odboru je odbijen predlog izdvajanja 11 hidroelektrana i formiranje nove firme sa mađarskom kompanijom MVM. Usvojena je informacija o tehničkim karakteristikama koje su prezentovane, a koje se tiču tih 11 hidroelektrana. Meni se ne dopada namera izazivanja zbunjenosti kod radnika i izazivanje panike u javnosti. Svi kritikuju, a niko neće da se usudi da nešto uradi kako bi se stvari pokrenule u nekom boljem pravcu. Mađarska jeste naš strateški partner, ali o strateškim stvarima odlučuje Vlada, a to do sada po ovom pitanju nije bio slučaj - rekla je Đedović.

Ministarka je naglasila da je zanima prosečan radnik koji treba da ima bolje uslove za rad, pristup nezi, da može da dobije veću platu ako EPS bude bolje poslovao, a da se kroz profesionalni menadžment dođe do kompanije koja će biti uspešna i primer za region.

- Ako ste mnogo promašili plan u pozitivnom ili negativnom smislu to znači da nešto niste dobro uradili, jer niste dobro planirali. Mi smo prošle godine imali lošiju hidrologiju, niže cene električne energije i mnogo jaču zimu. Ako uporedite ovu godinu sa svim tim pozitivnim elementima u odnosu na prethodne rezultate, nisu na zavidnom nivou. Mene zanima bolja proizvodnja - rekla je ministarka.

Prema njenom mišljenju, EPS treba da izgrađuje nove proizvodne kapacitete, da se uloži blizu 10 milijardi evra u energetski sektor.

- Da bismo to uradili dosta toga zavisi od stabilnosti poslovanja kompanije i jačine naše ekonomije. Odluke će se donositi u budućnosti da li EPS treba da izađe na tržište kapitala. To je normalno poslovanje svake velike kompanije. Moramo najpre da stabilizujemo stanje u EPS-u a onda da razmišljamo o razvoju i planovima što sada nije tema. Otpori su veliki, jednim delom se rukovodstvo i sindikati plaše i bore za svoje funkcije i privilegije, a mi moramo da budemo odlučni na tom putu da stvari menjamo na bolje. Svi se slažemo da stvari u energetskom sektoru moraju da se menjaju - kazala je Đedović.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja