ZARADE MESEČNO I VIŠE OD 5.000 €, A POSAO LAKO NALAZE: Posebno manjka OVIH stručnjaka, deficit ne mogu da popune sveži diplomci
Foto: Shutterstock

ZARADE MESEČNO I VIŠE OD 5.000 €, A POSAO LAKO NALAZE: Posebno manjka OVIH stručnjaka, deficit ne mogu da popune sveži diplomci

Moj biznis -

Deficit radnika u nemačkom IT sektoru prošle godine je bio najveći ikada - privreda je u proseku bila kratka za 69.924 stručnjaka.

Istovremeno 27.136 IT stručnjaka nije pronašlo zaposlenje, naveo je u četvrtak kelnski Institut za ekonomska istraživanja (IW).

Izgradnja digitalne infrastrukture u svim oblastima privrede godinama diktira potrebu za radnicima sa odgovarajućim obrazovanjem, podseća IW. Nemačka privreda još od 2015. ne uspeva da popuni sva otvorena radna mesta u sektoru.

IT, Srbija
foto: Profimedia

Prve pandemijske godine broj nepopunjenih radnih mesta je privremeno pao, ali već 2021. je iznova bio u usponu.

Autori studije navode da posebno manjka stručnjaka sa fakultetskom diplomom - samo prošle godine nedostajalo ih je skoro 34.000, a na osam od 10 oglasa za posao ne javi se osoba adekvatne stručnosti.

Deficit ne mogu da popune sveži diplomci, jer pao je broj upisanih studenata matematike, informatike, prirodnih nauka i tehnike, pa će i apsolvenata biti manje.

Jedini izlaz je uvoz IT stručnjaka, navodi IW. Obećava i strategija prekvalifikacije i dokvalifikacije. Prosečna bruto plata IT stručnjaka u Nemačkoj iznosi 64.279 evra – odnosno 5.184 evra mesečno.

(Kurir.rs/DPA, B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track