Za budžet još 6 milijardi evra

Vladimir Vučković

Za budžet još 6 milijardi evra

InfoBiz -
Srbija biti primorana da se, najpre, kratkoročno zadužuje na finansijskom tržištu, emisijom hartija od vrednosti, zatim uzimanjem zajmova kod drugih država i međunarodnih finansijskih institucija, a krajnja mera biće prodaja državne imovine i to uz veliki oprez

BEOGRAD - Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio je da će do kraja ove i tokom čitave sledeće godine, državi Srbiji biti potrebno oko šest milijardi evra svežeg novca za finansiranje deficita budžeta.

Vučković je ocenio da će Srbija biti primorana da se, najpre, kratkoročno zadužuje na finansijskom tržištu, emisijom hartija od vrednosti, zatim uzimanjem zajmova kod drugih država i međunarodnih finansijskih institucija, a krajnja mera biće prodaja državne imovine i to uz veliki oprez.

"Taj novac je teško obezbediti. Jedan deo se već nalazi u Srbiji, investiran je u hartije od vrednosti Srbije, ali jedan dobar deo treba da se ulije po osnovu novog priliva", rekao je Vučković, povodom izjave ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića da je Srbija u četvrtak prodala evroobveznice za milijardu dolara pa će uz ruski kredit od milijardu dolara zaokružiti finansiranje budžeta za ovu godinu.

Kako doći do tog novca je veoma važno pitanje, jer u suprotnom država Srbija neće moći da odgovori svojim obavezama, upozorio je Vučković, ocenjujući da će država morati da se zadužuje i u zemlji i u inostranstvu, tako da će ritam i razmere zaduživanja diktirati veliki fiskalni deficit, koji će postojati ne samo u ovoj, nego i u sledećoj godini.

Prema Vučkoviću, krediti koje bi Srbiji dale druge države i međunarodne institucije, verovatno su povoljniji od zajmova na finansijskim tržištima, ali je u tom slučaju problem što je proces pregovaranja i priliv novca znatno sporiji.

Vučković smatra da će država biti primorana da se zadužuje i kratkoročno na finansijskom tržištu, emisijom hartija od vrednosti, prodajom i dinarskih, verovatno i prodajom indeksiranih hartija, kao i prodajom evro obveznica na međunarodnom tržištu.

Vučković je naglasio da su za prihode od privatizacije važni kako finansijski tako i ekonomski motiv, "ali nije dobro prodavati državnu imovinu bud zašto, naročito u vreme krize."

"Sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za finansiranje budžetskog deficita teško možemo očekivati. Fond ne odobrava kredite, osim u izuzetnim slučajevima za finansiranje deficita", objasnio je Vučković.Međutim, podsetio je Vučković, uloga MMF jeste važna za popunjavanje deviznih rezervi, ali u ovom trenutku još više značajna za davanje kredibiliteta ekonomskoj politici Srbije.Kada zemlja iza sebe ima MMF onda investitori u inostranstvu to gledaju kao na garanciju da se vodi odgovorna politika, pa lakše i jeftinije pozajmljuju novac, zaključio je Vučković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track