Gas neće poskupeti do kraja godine
Foto: KURIR

Dušan Bajatović

Gas neće poskupeti do kraja godine

InfoBiz -
Od početka iduće godine generalni direktor Srbijagasa očekuje da će cena gasa za Srbiju, za narednih 10 godine, biti snižena sa 470 na 420 dolara za 1.000 metara kubnih

PANČEVO - Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas da gas za domaćinstva sigurno neće poskupeti do kraja ove godine i da su obezbeđene dovoljne količine tog energenta za predstojeću grejnu sezonu.

"Stav vlade je da za sada poskupljenja do nove godine ne bude", rekao je Bajatović novinarima i napomenuo da od početka 2013. formiranje cene energenata preuzima Agencija za energetiku, tako da ne može da predvidi kako će se cene dalje kretati.

U rebalansu budžeta obezbeđena su sredstva za dopremu gasa iz uvoza, predstojeću grejnusezonu, a u međuvremenu će biti napunjeno podzemno skladište gasa u Banatskom dvoru, spremljeno nešto malo rezervi u Mađarskoj za obezbeđenje vršne potrošnje u toku zime, objasnio je Bajatović.

On je naveo da dugovi prema "Srbijagasu" trenutno premašuju 800 miliona evra za potrošeni gas i zbog toga duguju bankama oko 630 miliona evra za uzete zajmove da bi se pokrila dugovanja dobavljaču gasa. "Srbijagas" planira da se zaduži još 170 miliona evra kod komercijalnih banaka, koliko iznosidug prema "Srbijagasu", kazao je Bajatović. Prema dugoročnom sporazumu do 2021. godine,koji tek treba da se potpiše Srbija će dobiti nešto jeftiniji gas nego do sada, ukazao je Bajatović.

Prema postignutom dogovoru sa ruskom stranom, od početka iduće godine Bajatović očekuje da će cena gasa za Srbiju, za narednih 10 godine, biti snižena sa 470 na 420 dolara za 1.000 metara kubnih.To ne dovodi do do uslova da gas pojeftini u dinarima, zato što je u ovom momentu cena gasa oko 30 odsto niža od tržišne, jer je "Srbijagasu" odobena cena od 35 dinara za kubni metar, a prava cena bila bi 47 dinara, naveo je Bajatović.

Nove investicije u Azotaru "Srbijagas" je na pragu ozbiljnih pregovora sa nekoliko kompanija o investicijama od 80 miliona evra u pančevačku Azotaru, a sa nekoliko drugih firmi o izgardnji luke i pretakališta Azotare u vrednosti 350 miliona evra, izjavio je danas generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.Investicijom u proširenje kapaciteta Azotare proizvodnja bi bila na 1,2 miliona tona, do čak dva miliona tona godišnje, naveo je Bajatović.Pregovori, koji će se voditi u naredna dva do tri meseca, podrazumevaće ulaganje i u zaštitu životne sredine, rekao je Bajatović novinarima i dodao da bi u prvom kvartalu naredne godine Vladi Srbije trebalo da bude ponuđena konačna verzija plana za Azotaru.To podrazumeva da neće biti nikavog otpuštanja radnika, uz uveđenje potpuno nove tehnologije u proizvodnji, koja će zadovoljiti sve domaće potrebe.Bajatović je najavio i izgradnju interne luke Azotare u Pančevu, i u naredne dve godine trebalo bi da bude investirano oko 350 miliona evra, što u pretakalište, a nešto u skladište tečnog naftnog gasa.To bi bio "džoint venčer" projekat, gde bi "Srbijagas" obezbedio lokaciju za izgradnju, a partneri bi zajedno sa "Srbijagasom" uložili sredstva u izgradnju luke i pretakališta, objasnio je Bajatović.

Izgradnja Južnog toka u decembru

Realizacija projekta Južni tok kroz Srbiju poceće kako je i planirano, u decembru ove godine, taj gasovod će biti dugačak oko 470 kilometara, a verdnost radova je procenjena na oko 1,7 milijardi evra, izjavio je danas generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.Pravi radovi počeće u toku prve polovine naredne godine, najavio je Bajatović i precizirao da će do decembra 2015. godine Južni tok biti završen, a od 1,7 milijardi evra, Srbija po sporazumu treba da obezbedi oko trećinu sredstava.Ta sredstva biće obezbeđena ili kreditom Vlade Srbije, ili zajedničkim kreditom sa Gaspromom, rekao je Bajatović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track