Gas ne poskupljuje zbog ekonomske situacije

Dušan Bajatović

Gas ne poskupljuje zbog ekonomske situacije

InfoBiz -
Srbijagas u ovom trenutku gas prodaje po 35 dinara, a trebalo bi da ga prodaje po 47 dinara

BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je jutros da gas neće poskupeti do kraja godine, a biće nabavljene i dovoljne količine energenata za grejanje u predstojećoj sezoni.

Bajatović je ukazao da cena gasa nije realna i da se održava zbog loše ekonomske situacije i socijalne sigurnosti.

"Srbijagas u ovom trenutku gas prodaje po 35 dinara, a trebalo bi da ga prodaje po 47 dinara. Tu se radi o standadru stanovništva - poskupljuje i cena usluge daljinskog grejanja, a sve se to odražava na standard stanovništva. Zato je Vlada odlučila da se cena gasa ne povećava do kraja godine", kazao je Bajatović.

On je podsetio da će od naredne godine cenu gasa određivati nezavisno telo - Agencija za energetiku. Prema njegovim rečima cena gasa trebalo bi da se usklađuje kvartalno, na tri meseca u skladu sa prikazima troškova.

"Biće nešto slično kao sa cenom derivata, samo što su promene u gasnom sektoru sporije, jer se cene usklađuju kvartalno, na svaka tri meseca".

Bajatović je istakao ukazujući, ipak, na velika dugovanja ovom preduzeću kojem se duguje 800 miliona evra, dok sam Srbija gas bankama duguje 630 miliona evra.

"Sa ovom cenom gasa, čak i uz najavljeno poskupljenje cene grejanja većina toplana neće moći da kupi mazut i neće moći da plati isporučene količine gasa. Nama daljinski sistemi grejanja duguju 16 milijardi dinara", kazao je Bajatović, dodajući da se do kraja grejne sezone ne očekuje smanjenje tog duga, već samo povećanje.

On je za RTS, ipak, istakao da će, kako bi se obezbedila socijlana stabilnost biti obezbeđene dovoljne količne energenta.

"Ono što ne platimo na mostu platićemo na ćupriji. Pre ili kasnije ono što Srbija gas ne može da plati iz svog poslovanja moraćemo da platimo kao javni dug", upozorio je Bajatović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja