Nemačka uložila 500 miliona evra u srpsku energetiku

Nemačka uložila 500 miliona evra u srpsku energetiku

InfoBiz -
Zahvaljujući nemačkoj pomoći, energetski sistem u Srbiji je modernizovan, što je građanima obezbedilo stabilno snabdevanje električnom energijom i tople radijatore tokom cele zime

Od 2000. godine, u modernizaciju energetskih postrojenja u Srbiji - Tamnave, Kolubare, Nikole Tesle ili Bajine Bašte - Nemačka je uložila oko 500 miliona evra, po čemu je najveći partner Srbije u oblasti energetike. Cilj pomoći je jasan: obezbediti stabilno snabdevanje električnom energijom za stanovništvo i privredu.U Berlinu je nedavno, uz prisustvo prvog vicepremijera Aleksandra Vučića, nemačkog vicekancelara Filipa Roslera i ministarke energetike Zorane Mihajlović, potpisan sporazum o saradnji najveće nemačke energetske kompanije RWE i srpskog EPS, što dovoljno govori o važnosti koju obe zemlje pridaju ovom partnerstvu.Predstavnik Ambasade SR Nemačke u Beogradu zadužen za programe podrške Srbiji, Kristof Ajhen kaže da je energetika odličan primer saradnje dve zemlje.- Pružili smo podršku neposredno posle promena u Srbiji 2000. godine, kako bismo kroz hitno snabdevanje energentima ublažili tešku situaciju pred zimu. Kasnije smo se koncentrisali na to da energetskom sektoru u Srbiji pomognemo da postane kompetitivan na međunarodnom planu. Prednosti Srbije leže u obnovljivim izvorima energije - kaže Ajhen.Samo je kroz modernizaciju blokova PD Tent I TE Kostolac produktivnost povećana za 48 odsto, dok su proizvodni troškovi niži za više od 26 miliona evra.

http://www.youtube.com/watch?v=t0cRzZryS3U
http://www.youtube.com/watch?v=PB1fKlvWfbY
http://www.youtube.com/watch?v=gCscqJvNO2U

Ajhen: Stabilno snabdevanje strujom u SrbijiAjhen kaže da je Nemačka ulagala u nove tehnike dobijanja rude i u metode unapređenja efikasnosti kako bi elektrane u Srbiji postale ekonomski održive, ali istovremeno i pouzdanije.- To se pokazalo i tokom poslednje zime, tokom koje je naišao veoma dug hladni talas. I pored toga, u Srbiji je snabdevanje električnom energijom bilo stabilno. Mislim da smo i mi svojom pomoći doprineli tome.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track