Blagi oporavak srpske privrede u 2013.

Ana Firtel

Blagi oporavak srpske privrede u 2013.

InfoBiz -
Za ekonomski boljitak, Srbiji je neophodna jasna i sprovodiva makroekonomska politika, nastavak reformi i rad na poboljšanju konkretnih uslova za poslovanje

BEOGRAD - Naredne godine može se očekivati blagi oporavak privrede Srbije, iako je ekonomska situacija i dalje vrlo složena kako u zemlji i regionu tako i Evropskoj uniji, ocenila je izvršna direktorka Saveta stranih investitora Ana Firtel.

"Zbog globalnog karaktera krize ne može se očekivati nagli boljitak niti brzi rast, ali bih se složila bi se sa procenama Međunarodnog monetarnog fonda da se u 2013. može očekivati blagi oporavak srpske privrede", rekla je Firtelova.

Prema njenim rečima, za ekonomski boljitak, Srbiji je neophodna jasna i sprovodiva makroekonomska politika, nastavak reformi i rad na poboljšanju konkretnih uslova za poslovanje.

Govoreći o privlačenju novih investicija, Firtelova je naglasila da je to izuzetno značajan ali nimalo lak zadatak jer se Srbija takmiči sa drugim državama da privuče i zadrži što više stranih ulagača.

"Poruka Saveta stranih investitora je vrlo jednostavna - nastaviti ekonomske reforme, liberalizaciju tržišta, put evropskih integracija i otpočeti sistemske reforme", istakla je ona.

Kako je objasnila, država treba da se uhvati u koštac, sa složenim odnosom između javnog duga i ekonomskog rasta, da utvrdi jasno svoju ulogu u procesu liberalizacije tržišta i podizanja konkurentosti kao regulatora i tržišnog igrača kao i da sprovede reforme u javnom sektoru.

"Smatramo da je izuzetno značajno, da se adresira gorući problem nezaposlenosti, kako kroz aktivne politike zapošljavanja, tako i kroz uvođenje fleksibilnijeg tržišta rada", dodala je Firtelova.

Ona je napomenula da je Savet stranih investitora u najnovijem izdanju "Bele knjige" izneo svoje stavove o poslovnoj klimi u Srbiji i dao konkretne predloge kako da se ona unapredi ukidanjem određenih administrativnih barijera kako bi naša zemlja postala prijemčivija za nove investicije.

Firtelova je naglasila da potencijal za nova ulaganja postoji u oblasti energetike, telekomunikacija, informacionih tehnologija, transporta putnog i železničkog, komunalne delatnosti.

Od industrijskih grana veliki su potencijali za ulaganja u poljoprivredu, prehrambenu i auto industriju kao i elektroindustriju.

Komentarišući period prethodnih 10 godina, Firtelova je ocenila da su dobri potezi srpskih vlasti u pravcu unapređenja poslovne klime -reforme u monetarnoj i fiskalnoj politici, bankarskom sektoru, liberalizacije spoljne trgovine, unapređenja registracije preduzeća, korporativnog prava, zaštite konkurencije i životne sredine, intelekutialne svojine i elektronske uprave.

"Moglo je da se uradi više u oblasti radnog prava, prostornog planiranja i građevine i tu postoji veliki prostor za unapređenje", dodala je ona.

Kao komparativnu prednost Firtelova je navela nedovoljno iskorišćen potencijal za saradnju između stranih i domaćih kompanija u Srbiji.

"Uključivanje kompanija iz Srbije u međunarodnu ekonomiju jedan je od puteva saradnje sa stranim kompanijama. Na mikro nivou to bi uticalo na smanjenje troškova proizvodnje i povećanje konkurentnosti, a na makroplanu smanjenje uvoza i povećanje izvoza", ocenila je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track