RASPRODAJA: Lukoil odlazi iz Srbije?!

Povlače se

RASPRODAJA: Lukoil odlazi iz Srbije?!

InfoBiz -
Ruska energetska kompanija prodala je 83 od 192 benzinske stanice po ceni od 50.000 do 500.000 evra

MOSKVA - Lukoil se povlači?!

Ruska energetska kompanija Lukoil prodala je na aukciji 83 od 192 benzinske stanice u Srbiji. Cene benzinskih pumpi bile su od 50.000 do 500.000 evra.

Lukoil je u proleće oglasio prodaju 26 benzinskih stanica i tri naftne baze, što su tada mnogi portumačili kao potvrdu da Lukoil napušta srpsko tržište zbog nerešenih imovinskih odnosa.

Međutim, u Lukoilu Srbija tvrde da prodaja njihovih benzinskih stanica nije u vezi s nerešenim imovinskim odnosima Srbije i Ine. Oni navode da su kupili 79,5 odsto deonica Beopetrola koji je nastao izdvajanjem iz Ine i koji je preuzeo njenih 192 benzinske stanice.

Bivša Vlada Srbije poklonila Gaspromu eksplataciju nafte?!I

Gasprom se našao u problemu pošto je kupio 51 odsto srpske naftne kompanije NIS za koju je platio 400 miliona evra. I to baš u trenutku kada je puštena u rad rafinerija u Pančevu u čiju je obnovu uloženo 500 milina evra i koja će proizvoditi 4,2 milion tona naftnih derivata godišnje. Izvori tvrde da je nova srpska vlada bila zaprepašćena kada je utvrdila da je Gasprom kupovinom NIS-a dobio pravo i na eksploataciju naftnih polja u Srbiju uz plaćanje koncesije od 3 do 5 dolara po barelu. A to je daleko ispod cene koja je u evropskim zemljama od 25 do 27 dolara po barelu.Stručnjaci upozoravaju da je tadašnja srpska vlada sa cenom od 3 do 5 dolara po barelu nafte zapravo poklonila eksploataciju svojih naftnih polja Gaspromu. Premda je dogovoreno da Gasprom može godišnje da vadi oko 550.000 tona nafte, on je tu brojku udvostručio na više od milion tona. Stoga postoji opravdana bojazan da će za pet ili šest godina Gasprom potpuno iscrpiti naftna polja u Srbiji i ostvariti dodatnu, veliku zaradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track