Petrović: Ukidanje podsticaja zaustavilo traktore
Foto: Tanjug

Petrović: Ukidanje podsticaja zaustavilo traktore

InfoBiz -
IMT je 2009. imao četiri puta veću prodaju u odnosu na 2008. godinu

BEOGRAD- Generalni direktor Industrije mašina i traktora (IMT) Slobodan Petrović ocenio je danas da se ukidanje podsticaja poljoprivrednicima za kupovinu poljoprivredne mehanizacije već negativno odražava na poslovanje tog preduzeća.

„Novac koji je bio predviđen u budžetu za te podsticaje u ovoj godini je potrošen. U ovom momentu, mi smo prinuđeni, da prodajemo naše proizvode po punim cenama i prodaje nema uopšte. Prodaja je potpuno zaustavljena“, naveo je Petrović.

Čelnik fabrike koja je već devet godina u postupku restrukturiranja je kazao kako u predlogu budžeta za 2013. nisu predviđeni nikakvi podsticaji za nabavku poljoprivredne mehanizacije.

„Nama je u protekle četiri godine to bilo od velike pomoći“, istakao je Petrović, ukazavši da je 2009, kada su podsticaji uvedeni, IMT je imao četiri puta veću prodaju u odnosu na 2008. godinu, uvoz poljoprivredne mehanizacije je bio prepolovljen i u državnom budžetu je ostalo 19 miliona evra koji bi se, inače, odlili u inostranstvo.

„Videćemo da li je ikako moguće amandmanima izmeniti predlog budžeta za 2013. godinu. Mislimo da ovi podsticaji treba da ostanu sve dok se ne reši šta će biti sa preduzećima u restrukturiranju, kao što je IMT“, dodao je direktor nekadašnjeg industrijskog giganta.

Petrović smatra da se restrukturiranje preduzeća koja se bave proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije i podsticaji za njenu nabavku, ne mogu odvajati.

Ukidanje podsticija bio je razlog i nedavnog štrajka zaposlenih u IMT.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track