Bajatović: Neće biti velikog poskupljenja gasa

Srbijagasa

Bajatović: Neće biti velikog poskupljenja gasa

InfoBiz -
Trudićemo se da, ako ga bude, to poskupljenje bude malo, jer možemo da se dogovorimo sa Agencijom za energetiku, koja će od Nove godine utvrđivati cene gasa, da neke troškove ostavimo na teret "Srbijagasu" i da o tome

BEOGRAD - Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas da ni posle Nove godine neće biti velikog poskupljenja gasa za potrošače u Srbiji, iako bi to bilo moguće.Drastično poskupljenje, međutim, ne bi bilo primereno i dogovor je da uvažimo novu cenu gasa iz dugoročnog aranžamana sa Rusijom, koja očekujemo da će biti još jeftinija rekao je Bajatović i naveo da i sada kupujemo gas iz Rusije po nižoj ceni od 420, umesto 500 dolara za hiljadu kubika.

Trudićemo se da, ako ga bude, to poskupljenje bude malo, jer možemo da se dogovorimo sa Agencijom za energetiku, koja će od Nove godine utvrđivati cene gasa, da neke troškove ostavimo na teret "Srbijagasu" i da o tome razgovaramo posle, a da prikažemo samo deo troškova preuzeća, da bi poskupljenje bilo primereno standardu potrošača, precizirao je Bajatović.

On je naveo da bi u sadašnjim uslovima gas za potrošače tebalo da poskupi nešto više od 30 odsto.Bajatović je kazao da ne očekuje bilo kakve probleme u snabdevanju gasom tokom predstojeće zime.

Govoreći o radu "Srbijagasu", Bajtović je istakao da je zabrinut za sudbinu tog preduzeća, jer četiri godine prodaje gas 25 odsto ispod tržišne cene, zbog čega se vrednost kapitala kompanije ne povećava.

"Ja sam sve vreme upozoravao da sve što ne platimo na mostu, platićemo na ćupriji," rekao je Bajatović i dodao da je govorio u Vladi i u Skupštini Srbije da će to na kraju morati da plate građani i da će jedan deo tih dugova, zbog nerealne cene gasa, morati da bude pretvoren u javni dug.

Vlada Srbije je odgovorna što cena gasa nije tržišna i svi zajedno smo za to odgovorni, rekao je Bajatović.On je rekao da su dugovi "Srbijagasa" poprilični, jer gas prodajemo jeftinije nego što kupujemo, ali i dodao da su dugovanja drugih preduzeća "Srbijagasu" otprilike isto tolika.

"Srbijagas" nikad nije radio transparentnije i svi nadležni državni organi mogu da provere rad tog preduzeća, rekao je Bajatović.

Govoreći o saradnji sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović, koja je zatražila istrage poslovanja i restrukturiranje tog preduzeća, Bajatović je rekao da "ni sa jednim ministrom nema poseban odnos, pa ni sa ministarkom energetike, ali da ima odličnu saradnju sa njom".

On je izrazio očekivanje da će "Srbijagas" uskoro vratiti partnerski odnos sa "Gaspromom" u "Jugorosgasu" i otkupiti 25 odsto akcija tog zajedničkog preduzeća, da bi svaka kompanija imala po polovinu vlasništva u "Jugorosgasu."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track