Kralju šećera bilo lakše da se razvede nego da otpusti radnika

Poslodavac

Kralju šećera bilo lakše da se razvede nego da otpusti radnika

InfoBiz -
Miodrag Kostić ocenio da postojeći Zakon o radu komplikuje proceduru otpuštanja radnika i više vodi računa o zaposlenom koji treba da dobije otkaz, nego o onome koji treba da ostane da radi

BEOGRAD - Predstavnici privrednika u Srbiji založili su se danas za izmene zakona o radu koji će omogućiti lakše otpuštanje, dok je premijer Ivica Dačić ocenio da novi zakon treba da uvaži legitimne interese i zaposlenih i poslodavaca.Na konferenciji "Prvo prolazno vreme - 100 dana nove Vlade", predsednik poslovnog udruženja Poslodavac Miodrag Kostić ocenio je da postojeći Zakon o radu veoma komplikuje proceduru otpuštanja radnika i više vodi računa o zaposlenom koji treba da dobije otkaz, nego o onome koji treba da ostane da radi.

Kostić je ocenio da u zemljama u razvoju radno zakondavstvo treba da bude mnogo fleksibilnije i kao primer naveo države jugoistočne Azije koje se ubrzano razvijaju. On je dodao da za privlačenje stranih investicija nije dovoljno samo smanjiti porez, obezbediti infrastrukturu i političku stabilnost već da je potrebno omogućiti i lakše otpuštanje i zapošljavanje radnika.

Kostić se našalio da mu je bilo mnogo lakše da se razvede od žene nego da otpusti radnika.

Drugi potpredsednik Američke privredne komore Zoran Petrović ocenio je da novi zakon o radu ne treba da bude samo stvar dogovora poslodavaca i zaposlenih, već da treba uzeti u obzir i populaciju koja nema posao.

Prema njegovoj oceni, ukoliko zakon sprečava lako otpuštanje radnika nema prostora za novo zapošljavanje zbog čega i njegove odredbe treba učiniti mnogo fleksibilnijim.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić posebno je ukazao na potrebu smanjenja administrativnih i birokratskih prepreka u budućem zakonu o radu, jer one usporavaju proces zapošljavanja i otpuštanja i tako štete interesima i poslodavaca i zaposlenih.

Premijer Dačić prihvatio je sugestiju da zakon o radu mora da bude promenjen, ali je dodao da budući sadržaj tog akta treba da bude dogovoren između radnika i poslodavaca.

"Hoću da radnici u Srbiji imaju ista prava kao i u zemljama iz kojih dolaze investitori, ako već ne mogu da imaju iste plate", rekao je Dačić.

On je dodao da je u Srbiji bilo primera "divljeg kapitalizma" koji je radio i protiv zakona i protiv dobrih običaja, ali da to ne znači da budući zakon treba da smeta dobrom i efikasnom poslovanju u Srbiji. "Ne bi bilo dobro da strani investitori ne poštuju ona pravila u Srbiji koja poštuju u svojoj zemlji. Ja to neću nikome dozvoliti. Nismo u vremenu samoupravljanja, ali ni u divljem kapitalizmu", kazao je premijer.

Dačić je rekao da je cilj da se zakon o radu izmeni što pre, u toku naredne godine, ali nije želeo da precizira da li će se to desiti na početku ili kraju 2013. godine.Prema njegovim rečima, termin donošenja novog zakona zavisiće od ishoda socijalno-ekonomskog dijaloga jer je veoma bitno da taj novi akt uvaži uslove rada i poslovanja u Srbiji u 2013. godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track