POTVRĐENO: Rusija odobrila kredit za obnovu srpske železnice
Foto: Dado Đilas/Ilustracija

Na 5 godina

POTVRĐENO: Rusija odobrila kredit za obnovu srpske železnice

InfoBiz -
Kamata na taj kredit koji će biti na raspolaganju već ove godine biće 4,1 odsto na godišnjem nivou

MOSKVA/BEOGRAD - Rusija je odobrila Srbiji kredit od 800 miliona dolara za železničku infrastrukturu sa rokom otplate od pet godina, rekao je danas ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Siluanov je precizirao da će kamata na taj kredit koji će biti na raspolaganju već ove godine, biti 4,1 odsto na godišnjem nivou, javljaju ruske agencije Ria Novosti i Interfaks. Kredit će služiti za "infrastrukturne projekte: izgradnju novih pruga, obnovu, kupovinu lokomotiva i dr", objasnio je Siluanov.

Predviđeno je da u se u prvoj fazi projekta realizuje izgradnja i elektrifikacija drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo, rekonstrukcija šest deonica pruge na Koridoru 10 ukupne dužine 111 kilometara, i nabavka dizelmotornih vozova od ruske kompanije Metrovagonmaš.

Prema ranijim informacijama Ministarstva saobraćaja Srbije, druga faza projekta biće izgradnja 68 kilometara jednokolosečne pruge Valjevo-Loznica, a treća rekonstrukcija dela pruge Beograd-Bar, koji prolazi kroz Srbiju.

Ukupna vrednost projekta procenjena je na 920 miliona dolara, a Srbija će morati da obezbedi 15 odsto sredstava odnosno 120 miliona dolara.

Predviđeno je da u poslovima obnove železničke infrastrukture u Srbiji ruske kompanije učestviju sa 70 odsto, a srpske sa 30 odsto.

Ruska firma Zarubežstrojtehnologija, koja će biti nosilac poslova, registrovala je predstavništvo u Srbiji "radi koordinacije svih aktivnosti na otpočinjanju realizacije projekata".

Pregovori o ruskom kreditu Srbiji od milijardu dolara počeli su krajem oktobra 2009. godine. Do sada je, u 2010. godini povučen deo od 200 miliona dolara za podršku državnom budžetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track