Ukidanje podsticaja udar na poslovanje IMR

Zoran Radosavljević

Ukidanje podsticaja udar na poslovanje IMR

InfoBiz -
Plašim se da će to dovesti do ugrožavanja rada i postojanja malo više fabrika u Srbiji, smatra direktor IMR

BEOGRAD - Ukidanje podsticaja poljoprivrednicima za kupovinu poljo-mehanizacije biće jak udar na poslovanje Industrije motora Rakovica (IMR) u 2013. godini, smatra direktor tog preduzeća Zoran Radosavljević.

"Nisu samo u pitanju IMR i IMT, tu su i Majevica iz Bačke Palanke, FAP, Zastava kamioni, Ikarbus, 14. oktobar... ", naveo je Radosavljević, ukazavši da je u tim fabrikama program podsticaja proizvodnje i prodaje učestvovao u realizaciji sa više od 85 odsto.

"I oni su skinuti sa budžeta za 2013. godinu. Plašim se da će to dovesti do ugrožavanja rada i postojanja malo više fabrika u Srbiji", dodao je prvi čovek IMR-a, nekadašnjeg industrijskog giganta. On je istakao da IMR, zahvaljući i podsticajima, ali i otvaranju pogona za montažu traktora u Etiopiji, beleži povećanje realizacije iz godine u godinu, jer se potražnja za proizvodima podigla skoro četiri puta.

"Već četiri godine to traje. Nažalost, čujemo da toga neće biti u budžetu za 2013. godinu. IMR, IMT i Majevica su time jako razočarani i učinićemo sve da se kroz amandmane ipak vrati taj program", istakao je Radosavljević. Prema njegovim rečima, u resornom ministarstvu im je rečeno da mora da se smanji deficit, da nema novca i da se programi podsticija proizvodnje i prodaje poljo-mašina zbog toga gase.

Direktor IMR je ocenio da nije reč o ogromnim, već o relativno malim sredstvima.

"Sredstva, koja pomažu da IMT i IMR kolko toliko žive i rade, iznose oko 2,5 miliona evra", naveo je Radosavljević, istakavši da ta preduzeća povećavanjem proizvodnje postaju manje zavisna od države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track