Dinkić: 2013. unakrsna procena prihoda i imovine
Foto: Preent Screen

Dinkić: 2013. unakrsna procena prihoda i imovine

InfoBiz -
Ministar finansija i privrede naveo da sledeće sedmice treba da bude usvojen set odluka kojim će se uvesti dodatna finasijska disciplina, počevši od građana do privrede

BEOGRAD - Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić najavio je da će naredne godine Poreska uprava započeti unakrsnu procenu prihoda i imovine građana. Nakon dodele nagrada za izvoznika 2012. godine u Srbiji, on je rekao da će naredne sedmice biti usvojen set odluka, među kojima i odluka o pozivu svim građanima za davanje podataka o vrednosti imovine koju su stekli, kako bi 2013. godine Poreska uprava krenula u unakrsnu procenu prihoda i imovine.

"Sledeće sedmice treba da usvojimo set odluka kojim ćemo uvesti dodatnu finasijsku disciplinu, počevši od građana do privrede", istakao je je Dinkić.

On je dodao da se očekuje da sledeće nedelje u Skupštini bude usvojen veoma važan set zakona, među kojima je i zakon o ogranicavanju rokova plaćanja koji predviđa da će država morati od naredne godine da sve svoje obaveze plaća u maksimalnom roku od 45 dana. Dinkić je istakao da neće biti izuzetaka i da će svi ministri, direktori javnih preduzeća, direktori uprava, predsednici opština, pokrajinski sekretari morati da preuzmu odgovrnost i da privatnom sektoru preuzete obaveze plaćaju u predviđenom roku.

"Ukoliko ministri budu preuzimali obaveze i ne plate ih u roku od 45 dana, biće preoršajno gonjeni, a zaprećene kazne su do 130.000 dinara", rekao je srpski ministar finansija. Praćenje sprovođenja tih obaveza Trezor Ministrastcva finansija će, kako je napomenuo, zapoceti 31. marta sledeće godine. Dinkić je najavio da će država od početka naredne godine uvesti dociplinu i u finasiranju u zdravstvu i u plaćanju tog sektora farmaceutskim kompanijama. Podsetio je da je država preuzela 13 milijardi dinara duga bolnica toj industriji i istakao da od sledeće godine bolnice neće imati nikave dugove, a da će rok za plaćanje farmaceutskom kompanijama od 1. januara biti skraćen na 150 dana, a zatim i na 90 dana od 2015. godine.

"Rešili smo da komlpetno promenimo način finansiranja u zdravstvu. Od sledeće godine uvode se centralizovana javne nabavke. Bolnice više neće nabavljati lekove i opremu, jer je tu bilo puno korupcije, zidale su se cene na štetu Republičkog fonda za zdravstvo", rekao je on. Dinkić je precizirao da će se od naredne godine raditi specijalizovane i centralizovane javne nabvavke, koje će dovesti do žnačajnon smanjenja troškova, čak i za 25 odsto. Nagradu za izvoznika godine koju je danas Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) dodelila deveti put dobila je farmaceutska kompanija Hemofarm iz Vršca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track