Bajatović: Dug za gas da plate građani
Foto: KURIR

Gas poskupljuje?

Bajatović: Dug za gas da plate građani

InfoBiz -
Mi nemamo problem da uvezemo gas, već problem ko će taj glas plaćati s obzirom da je cena u Srbiji ispod tržišne

BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da je na sinoćnom sastanku državnog vrha bilo reči o sredstvima koje treba obezbediti za gas koji je u Srbiji ispod tržišne cene i da on smatra da dug treba da plate potrošači."Nije nepoznato da je namera Vlade Srbije i Ministarstva finansija da uvedu finansijsku disciplinu. Mi nemamo problem da uvezemo gas, već je problem ko će taj glas plaćati s obzirom da je cena u Srbiji ispod tržišne", rekao je Bajatović novinarima u Skupštini Srbije.

Bez poskupljenja gasa, Srbijagas će imati gubitke i u prvom kvartalu naredne godine, rekao je Bajatović i dodao da prema njegovom mišljenju dug treba da plaćaju potrošači, a ne iz budžeta.

Prema njegovim rečima, cena gasa je 12 dinara manja od tržišne zbog čega će Srbijagas u poslednjem kvartalu ove godine imati 70 miliona evra gubitka.

Bajatović je rekao da vlada neće dozvoliti drastično poskupljenje iako bi to bilo opravdano, i na neki način će se i dalje voditi računa o standardu građana.

"Sinoć je bila vrlo ozbiljna rasprava jer se radi o velikim ciframa, kao i o tome kakvu cenovnu politiku treba da vodi Srbijagas s obzirom na nameru Vlade Srbije da se socijalna politika izdvoji iz javnih preduzeća", rekao je Bajatović.

On je najavio sastanak sa Agencijom za energetiku o tome kako obezbediti da gas koji se uvozi bude i plaćen. Bajatović je kazao da nije učestvovao u delu sinoćnog sastanka državnog vrha o Kosovu i Metohiji.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da je na sastanku državnog vrha razmotreno poslovanje Elektroprivrede Srbije, Srbijagasa i Telekoma, a posebno Srbijagasa - njegova zaduženost i likvidnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track