Akcionari traže da se preispita prodaja Zdravlja
Foto: Kurir

Prodato Aktavisu 2003.

Akcionari traže da se preispita prodaja Zdravlja

InfoBiz -
Obiman materijal od 380 strana predat je prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću

LESKOVAC - Društvo manjinskih akcionara "Zdravlja" iz Leskovca zatražilo je danas od nadležnih organa Srbije da preispitaju privatizaciju te kompanije, koja je 2003. godine prodata islandskom Aktavisu za tri i po miliona maraka.

Predsednik Društva manjinskih akcionara Siniša Petrović rekao je na konferenciji za novinare da je obiman materijal od 380 strana predat prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću. "Materijal smo nedavno predali i još očekujemo odgovor" , rekao je Petrović.

On je dodao da su predstavnici manjinskih akcionara tražili razgovor sa predstavnicima grada Leskovca nekoliko puta, ali odgovor još nisu dobili.

"Sve ove godine ni republičku ni lokalnu vlast nije interesovalo šta se događa sa "Zdravljem", iako mi već deset godina upozoravamo da je država ozbiljno oštećena njegovom prodajom po ceni koja je višestruko ispod realne", rekao je Petrović.

On je dodao da je najnovija prodaja "Zdravlja", kao dela kompanije Aktavis, američkom Votsonu "više nego sramna". Kompanija Votson sada želi da kupi 26,5 odsto akcija u vlasništvu države i malih akcionara za 46 evra po akciji, što je, prema rečima Petrovića, izuzetno nepovoljno.

Ponuđena cena za otkup ovog paketa akcija je daleko ispod cene koju su Amerikanci platili za 73 odsto kapitala "Zdravlja", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, "Dilojt i Tuš" je početkom 2000. godine procenio "Zdravlje" na 118 miliona maraka, a pred tender 2002. dao je poslednju procenu na 45,5 miliona evra, da bi onda učestvovao u privatizaciji u kojoj je kompanija prodata za sramnih 3,5 miliona evra.

Indikativno je njihovo učešće u svemu što je i kasnije vezano za "Zdravlje", pa i u ovoj poslednjoj ponudi od svega 46 evra za akciju, rekao je Petrović.

On je istakao da su mali akcionari najavili da svoje akcije neće prodati za cenu manju od 135 evra po akciji, a o tome koliko će država izgubiti na svom paketu akcija, treba da brinu onima koji je to posao.

"Mi smo upozoravali na sve strane, ali izgleda da nikoga nije briga", rekao je Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track