VISOKI NAPON: Ugovori za struju mogu da se sklope do 15. januara

Produžen rok

VISOKI NAPON: Ugovori za struju mogu da se sklope do 15. januara

InfoBiz -
Pojedini veliki potrošači struje već imaju sklopljene ugovore o snabdevanju sa EPS i dodala da mogu da kupuju struju i od nekog od pedesetak licenciranih trgovaca

BEOGRAD - Ministarstvo energetike Srbije dalo je poreporuku da potrošači na visokom naponu mogu do 15. januara da sklope ugovore o snabdevanju strujom, izjavila je danas pomoćnica ministra energetike Mirjana Filipović.

Prema Zakonu o energetici, 1. janura počinje postepeno otvaranje tržišta struje i kupci na visokom naponu koji nemaju sklopljene ugovore o snabdevanju moraju da se isključe sa mreže ili da kupuju struju od rezervnog snabdevača, koji još nije određen.

"Ne postoji mogućnost isključivanja sa mreže kupaca na visokom naponu od 1. januara jer je Ministartvo dalo preporuku o sklapanju ugovora do 15. januara", kazala je Filipovićeva.

Ona je kazala da pojedini veliki potrošači struje već imaju sklopljene ugovore o snabdevanju sa Elektroprivredom Srbije i dodala da mogu da kupuju struju i od nekog od pedesetak licenciranih trgovaca strujom u Srbiji.

"Jasno je da su neki ljudi mislili da se neće krenuti u proces liberalizacije tržišta elektične energije i da su zbog toga čekali sa sklapanjem ugovora o kupovini struje", navela je Filipovićeva i podsetila da ta odrednica zakona o otvaranju tržišta stoji još od usvajanje Zakona o energetici u julu 2011.

Pomoćnica srpskog ministra energetike je kazala i da će Vlada imenovati javnog snabdevača strujom, a rezervnog izabrati na javnom konkursu, ali nije mogla da precizira kada će to biti.

"Na tome se radi. Nezahvalno je govoriti o rokovima. Neki rokovi su već propušteni i to krivicom prethodne vlade", istakla je Filipovićeva.

Odluka o formiranju rezervnog snabdevača važiće retroaktivno, kazala je ona i dodala da je cena struje kod rezervnog snabdevače regulisana Zakonom o energetici i da ne može biti manja od cene balansne energije. Filipovićeva je kazala i da je Ministarstvo energetike dalo različite preporuke Elektroprivredi Srbije (EPS) i oko toga na koji način će sklapati ugovore, na koji nacin mogu da ostvaruju popuste kupci na visokom naponu.

"Liberalizacija tržišta je neminovnost i u to moramo krenuti ako želimo da ispunimo bilo koji deo iz evropskih direktiva", kazala je Filipovićeva.

Na slobodnom tržištu električne energije od 1. januara trebalo bi da se nađe dvadesetak komapnija koje troše oko 9,5 odsto godišnje potrošnje struje u Srbiji. Među tim kompanijama su cementare, firme iz građevinske, hemijske automobilske i naftne industrije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track