Sve manje muzara u Pranjanima
Foto: Beta

Mlekarstvo

Sve manje muzara u Pranjanima

InfoBiz -
Šef Veterinarske stanice "Vetamedika" Radoš Railić rekao je da na tom području ima oko 2.500 muznih krava, a samo pet odsto su kvalitetna grla

GORNJI MILANOVAC - U deset suvoborskih sela drastično je smanjen broj rasnih visokomlečnih krava, iako je stočni fond ostao na istom nivou, tvrde veterinari u Pranjanima.

Šef Veterinarske stanice "Vetamedika" Radoš Railić rekao je da na tom području ima oko 2.500 muznih krava, a samo pet odsto su kvalitetna grla. On je istakao da je to područje izuzetno pogodno za stočarsku proizvodnju, ali staračka domaćinstva nisu u mogućnosti da obezbede kvalitetnu hranu za visokomlečne krave, zbog čega se proizvođači opredeljuju za, manje zahtevno, domaće šareno goveče.

"U opštini Gornji Milanovac proteklih godina nisu obezbeđivana nikakva podsticajna sredstva za poljoprivredu, a susedne opštine izdvajaju i po četiri odsto iz budžeta, što je značajan doprinos unapređenju stočarstva", rekao je Railić.

Kao primer je naveo Čačak gde je za agrarni budžet izdvojeno 60 miliona, a u Gornjem Milanovcu "samo 1.500.000 dinara od čega je oko pola miliona namenjeno za razne projekte koji ne donose direktnu korist".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track