Cena ruskog gasa neprihvatljiva
Foto: Rojters

Petar Stanojević

Cena ruskog gasa neprihvatljiva

InfoBiz -
Cena gasa mora da ide naniže ili ne moramo da ga trošimo - 488 dolara za 1.000 kubnih metara

BEOGRAD - Pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević izjavio je danas da je neprihvatljiva trenutna cena ruskog gasa za Srbiju od 488 dolara za 1.000 kubnih metara."Cena gasa mora da ide naniže ili ne moramo da ga trošimo", kazao je on novinarima nakon otvaranja konferencije Simensa o nafti i gasu u Beogradu.

Stanojević je kazao i da će prema prognozama cena gasa za Evropu biti 370 dolara za 1.000 metara kubnih, a da je cena u Velikoj Britaniji 230 dolara.On je ocenio da srpska privreda u takvim uslovima ne može da bude konkurentna sa cenom gasa kojeg ima.

Kako je kazao, Srbija je trenutno jedina država koja još nema ugovor o isporuci gasa za ovu godinu.On je podsetio da Srbija ima okvirni sporazum o snabdevanju gasa sa Rusijom po kojem se za narednih 10 godina garantuje resurs odnosno povlačenje do pet milijardi kubnih metara gasa godišnje. Pogađanje oko cene, istakao je, prepušteno je gasnim kompanijama i ugovora se na godišnjem nivou.

Stanojević je na pitanje novinara kada će Srbija imati ugovor o snabdevanju gasom za ovu godinu, kazao da je to pitanje za Srbijagas.

On je kazao i da Srbija trenutno troši 2,2 milijardi kubnih metara gasa i da joj teoretski nije potrebno tih garantovanih pet milijardi kubnih metara gasa.Stanojević je kazao da bi potrošnja gasa mogla da se poveća izgradnjom gasnih elektrana, koje bi trošile oko jedne milijarde kubnih metara, pokretanjem privrede koja bi trošila još oko 300 miliona kubnih metara i izgradnjom postrojenja za grejanje i proizvodnju struje koja bi trošila još oko milijardu kubnih metara gasa. "To bi zajedno uz gasifikaciju juga Srbije povećalo potrošnju na pet milijardi", kazao je Stanojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track