Ruski gas za Srbiju jeftiniji 30 dolara
Foto: KURIR

Cena gasa

Ruski gas za Srbiju jeftiniji 30 dolara

InfoBiz -
U okviru ukupne uvozne cene gasa iz Rusije, Srbija plaća troškove prolaza gasa kroz Mađarsku, između 25 i 40 dolara na 1.000 kubika. To podiže cenu, a ne da nam Rusi prodaju skup gas, rekao je ministar Bačević

BEOGRAD - Cena ruskog gasa za Srbiju je između 20 i 30 dolara niža nego za druge države Evrope, izjavio je danas ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

Jedino Rumunija ima niže cene gasa od Srbije, ali ta zemlja iz sopstvene proizvodnje zadovoljava 60 odsto potreba i nema velike za uvozom, za razliku od Srbije koja ima samo 15 odsto potrebnih količina i mora da uvozi gas, dodao je ministar.

"U okviru ukupne uvozne cene gasa iz Rusije, Srbija plaća troškove prolaza gasa kroz Mađarsku, između 25 i 40 dolara na 1.000 kubika. To podiže cenu, a ne da nam Rusi prodaju skup gas", rekao je ministar Bačević.

On je izrazio očekivanje da će Srbija posle izgradnje Južnog toka imati mogućnost da još povoljnije kupuje gas iz Rusije."Gas će sigurno biti jeftiniji, nego što je sada, a taj energent je u ovom trenutku u Srbiji najjeftiniji, ako izuzmemo Rumuniju i Englesku, koja se snabdeva iz Severnog mora," dodao je Bačević.

Međudržavni sporazum između Srbije i Rusije koji, kako je istakao, možda nije nasrećnije formulisan, što češto biva predmet uglavnom novinarskih spekulacija, daje nam prednost u odnosu na mnoge druge evropske države, kada je u pitanju cena gasa, koja je fiksna, ali i u pogledu garancija isporuka.

"Imamo gasa i u većim količinama od realnih potreba i za sve količine koje smo dogovorili sa Rusijom, a nismo potrošili, nikada nismo plaćali penale, kao sve ostale zemlje", rekao je ministar i dodao da to treba da imamo u vidu kada je reč o iznosu rudne rente na naftu i gas koju plaća Naftna industrija Srbije (NIS), a treba imati u vidu i druge benefite koje Srbija ima od tog sporazuma."Tačno je da je iznos rudne rente za NIS nizak i da je samo tri odsto prihoda od prodaje, da sam ja o tome odlučivao bila bi sedam ili osam odsto," rekao je Bačević, podsetivši da je "to zatečena priča" i da je to definisano za vreme mandata prethodne Vlade Srbije.

On je napomenuo da ne treba zaboraviti da je NIS najveći investitor i punilac srpskog budžeta i da smo zadovoljni kako oni rade, istakavši da je NIS samo u pančevačku rafineriju uložio 550 miliona evra, a u naredne tri godine će u Sbiji investirati dodatnih 1,5 milijarde evra."To su ogromne investicije i treba pretvoriti sve te investicije u punjenje budžeta Srbije i u zapošljavanje srpskih radnika. Ne možemo mi samo da ostvarujemo benefite, a da nemamo nikakve troškove," kazao je Bačević.

Međudržavni sporazum sa Rusijom će omogućiti i početak izgradnje gasovoda Južni tok, koji predstavlja najlepšu sliku dobre volje i dobrih odnosa Srbije i Rusije, rekao je Bačević, podsetivši da će Srbija od tranzitnih taksi od gasovoda imati prihode između 500 i 600 miliona evra godišnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track