Stižu jeftini krediti iz Abu Dabija

Pozajmice

Stižu jeftini krediti iz Abu Dabija

InfoBiz -
Ukupna investicija kompanije Al Dahre iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u srpsku poljoprivredu biti 200 miliona evra, rekao je Nenad Mijailović, pomoćnik ministra finansija i privrede

BEOGRAD - Poljoprivrednici iz Srbije mogu da očekuju jeftine pozajmice za kupovinu opreme iz kreditne linije o kojoj se razgovara sa Razvojnim fondom Abu Dabija, izjavio je pomoćnik ministra finansija i privrede Nenad Mijailović.

On je kazao da će to biti krediti sa počekom od tri godine i rokom otplate od 10 godina, a čija će namena biti kupovina opreme, staklenika i sistema za navodnjavanje.

Mijailović je kazao da će se jedan deo povoljnog kredita Razvojnog fonda Abu Dabijam koristiti za finansiranje izgradnje primarne i sekundarne mreže za navodnjavanje na čitavoj teritoriji Srbije i dodao da će ukupna investicija kompanije Al Dahre iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u srpsku poljoprivredu biti 200 miliona evra.

"Prvi element predugovora je da će to ulaganje biti sprovedeno kroz zajedničko preduzeće Al Dahre, Republike Srbije i grada Beograda. Dakle, to zajedničko preduzeće realizuje kasnije sve te elemente predugovora", istakao je Mijailović.

Sto miliona evra, dodao je on, biće dato za imovinu kombinata u kojima je raskinuta privatizacija.

"Ne govorimo o državnom zemljištu, već o imovini kombinata", precizirao je Mijailović. Kako je dodao, preostalih sto miliona evra biće uloženo u sisteme na navodnjavanje i kupovinu neophodne agrotehnike.

"Sva državna poljoprivredna zemlja koju su ovi kombinati koristili u zakupu će biti ponuđena vojvođanskim paorima, dakle ta zemlja nije predmet ovog predugovora. Reč je o 16.000 hektara zemlje koja će biti ponuđena u zakup poljoprivrednicima u Vojvodini", objasnio je Mijailović.

Predugovor Srbije sa Al Dahrom potpisan je 13. januara u Abu Dabiju, a predviđa osnivanje zajedničke kompanije koja bi potpisivala ugovore o zakupu i kupovini zemljišta i imovine osam poljoprivrednih kombinata u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track