Šeik pravi hotel na mestu Generalštaba?

Investicija

Šeik pravi hotel na mestu Generalštaba?

InfoBiz -
Ideju o izgradnji najluksuznijeg hotela u Evropi, pomenuo je šeik Abu Dabija Muhamed bin Zajed al Nahjan prilikom nedavne posete Beogradu

BEOGRAD - Investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresovani su za izgradnju najluksuznog hotela u Evropi na mestu gde se nalazi urušena zgrada Generalštaba u Beogradu.

Ideju o izgradnji hotela pomenuo je šeik Abu Dabija Muhamed bin Zajed al Nahjan prilikom nedavne posete Beogradu.Investitori inače do sada nisu bili zainteresovani za kupovinu zgrade Generalštaba jer taj objekat ima status spomenika kulture i ne sme mu se menjati prvobitni izgled, ali je ovaj status moguće promeniti ukoliko Direkcija za imvinu podnese zvaničan zahtev Zavodu za zaštitu spomenika.Ovo zdanje u samom centru Beograda, bombardovano u proleće 1999. godine, svojevremeno je bilo procenjeno na oko 45 miliona evra jer zauzima ukupnu površinu nešto veću od 30.000 kvadratnih metara.

Podsetimo, ministar finansija i ekonomija Mlađan Dinkić je sredinom januara sa predstavnicima UAE potpisao predugovor o ulaganju u osam srpskih državnih poljoprivrednih kombinata, a konačne ugovore zaključe do 31. marta ove godine.Predugovorom, je predviđeno osnivanje nove, zajedničke kompanija, u kojoj će 80 odsto udela biti u vlasništvu Al Dahre, a ostatak će zajednički pripadati Republici Srbiji i Gradu Beogradu. Zajednička kompanija, kako je predviđeno, uložiće 100 miliona evra u sistem za navodnjavanje, agrotehnički razvoj i obratni kapital.Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, preko svojih kompanija, planira da uloži i oko 150 miliona evra u razvoj novih vojnih tehnologija, pre svih raketni NORA i ALAS, kao i u izvoz municije i oružja iz Srbije.Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je bio domaćin Bin Zajedu, rekao je pre dve sedmice da je Srbija na korak od potpisivanja više ugovora o investicijama iz UAE čija će ukupna vrednost biti više stotina miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track