Nemci kupli 7 rudnika u Srbiji
Foto: Sokobanja.org

Nemci kupli 7 rudnika u Srbiji

InfoBiz -
Nemačka kompanija Kvarcverke ulazi u pet rudnika "Kopova Ub", kao i u nalazišta kvarcnog peska "Belorečki peščar" kod Bora i "Srbokvarc" nedaleko od Zaječara

BEOGRAD - Nemačka kompanija Kvarcverke odnedavno je vlasnik sedam rudnika u Srbiji.Preuzimanjem bugarske firme "Kaolin", u čijem sastavu je srpski "Jugo-kaolin", Nemci ulaze u pet rudnika "Kopova Ub", kao i u nalazišta kvarcnog peska "Belorečki peščar" kod Bora i "Srbokvarc" nedaleko od Zaječara, potvrdio je Nebojša Ilinčić, direktor Jugo-kaolina.

"Pored sedam rudnika u Srbiji, "Jugo-Kaolin" koji je zapošljava oko 300 radnika, ima i četiri fabrike. Na ovaj način, postaćemo deo jedne od najvećih svetskih firmi za proizvodnju i preradu kvarcnog peska", kaže Ilinčić.

Prema Ilinčićevim rečima, zahvaljujući rezervama i kvalitetom kvarcnog peska, koje ima, Srbija bi mogla da postane evropski lider u proizvodnji stakla.

"Srbija godišnje uveze stakla u vrednosti od blizu 100 miliona evra", naglašava direktor "Jugo-kaolina".

"Međutim, sa rezervama kvarcnog peska koje imamo, koji je vrhunskog kvaliteta, da imamo savremene fabrike, mogli bismo godišnje da izvozimo staklo u vrednosti od nekoliko stotina miliona evra, a da uvoz minimiziramo! Podsetiću da pored kvarcnog peska u proizvodnji stakla učestvuju i krečnjaci i dolomiti, tako da bi to podstaklo srpsko rudarstvo u širim razmerama".

Kako tvrdi Ilinčić, takvi poslovi bi doneli višestruku korist. Time bi se uposlilo veliki broj ljudi, angažovala železnica, ali bi se razvio i čitav niz pratećih proizvodno-uslužnih delatnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja