BIZNIS PLAN: JAT otpušta 600 radnika

Restruktuiranje

BIZNIS PLAN: JAT otpušta 600 radnika

InfoBiz -
Kako se navodi u planu smanjenje broja radnika za oko 40 odsto trebalo bi da ove godine donese uštedu oko 4,4 miliona evra, tačnije posle socijalnog programa, za koji se očekuje donacija države od 6,5 miliona evra, troškovi "Jata" će se smanjiti za oko 492.000 evra mesečno

BEOGRAD - Prema predlogu novog biznis plana JAT će imati 739 zaposlenih, u prevodu 600 manje nego što ih ima danas. Među njih je ubrojano 156 pilota i kopilota, 200 stjuardesa i stjuarda, 98 radnika u funkcionisanju i upravljanju saobraćajem i zemaljskom opsluživanju. Za prodaju karata i promocije biće zaduženo 145, a u vazdušnom saobraćaju radiće još 140 zaposlenih.

Kako se navodi u planu smanjenje broja radnika za oko 40 odsto trebalo bi da ove godine donese uštedu oko 4,4 miliona evra, tačnije posle socijalnog programa, za koji se očekuje donacija države od 6,5 miliona evra, troškovi "Jata" će se smanjiti za oko 492.000 evra mesečno.

Prema biznis planu, nacionalna aviokompanija saobraćaće ka 33 destinacije u 22 zemlje. Ove godine biće prevezeno više od 1,5 miliona putnika, što je u odnosu na lane porast od oko 11 odsto.

Do juna, putnici će se prevoziti "boinzima" i ATR, a onda se u saobraćaj uvode avioni novije generacije.

Na lizing će tako "doleteti" dva ATR 72-500, dva "erbasa 319" sa 134 sedišta i još dva "erbasa 320" kapaciteta 164 putnika. Tokom letnje sezone u floti "Jata" biće 14 letelica.

Nacionalna avio-kompanija u ovu godinu ušla je sa više od 5,5 milijardi dinara neizmirenih obaveza prema beogradskom aerodromu, NIS, Kontroli letenja, "Tehnici", "Delta dženeraliju", Direktoratu civilnog vazduhoplovstva, dok prema stranim dobavljačima duga nema.

Vladina radna grupa za "Jat" trebalo bi da održi sastanak u petak. Na dnevnom redu biće i predloženi biznis plan nacionalne avio-kompanije. Takođe, postoji mogućnost da "Jat" od radne grupe dobije "zeleno svetlo" da uđe u nabavku aviona na lizing.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track