Elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad na proleće
Foto: Kurir

Koridor 10

Elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad na proleće

InfoBiz -
Reč je o jedinoj neelektrifikovanoj deonici pruge na Koridoru 10

BEOGRAD - Češke kompanije spremne su da na proleće ove godine započnu modernizaciju i elektrifikaciji pruge Niš-Dimitrovgrad na Koridoru 10, koja se finansira iz češkog kredita od 120 miliona evra, saopštila je danas Železnica Srbije.Kako se navodi u saopštenju, to je zaključeno na sastanku generalnog direktor Železnice Srbije Dragoljuba Simonovića sa delegacijom češke kompanije AŽD, koju je predvodio reginalni menadžer za jugoistočnu Evropu Rene Šigut.

U saopštenju se ističe da je pruga Niš-Dimitrovgrad jedina neelektrifikovana deonica pruge na Koridoru 10 i da radovi mogu da počnu nakon potpisivanja ugovora. Kredit za modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad odobrila je Češka eksportne banka, na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Češke.

Srpske železnice i AŽD su na današnjem sastanku u Beogradu izrazile zainteresovanost da se sva otvorena pitanja u pregovorima dve strane što pre reše, da bi modernizacija niške pruge mogla da otpočne. Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima uključivanja češke železničke kompanije AŽD u druge projekte modernizacije srpskih železnica, za šta su češki partneri pokazali veliku zainteresovanost, dodaje se u saopštenju.

Generalni direktor Železnice Srbije Dragoljub Simonović istakao je da će svi imati iste uslovi i mogućnosti da učestvuju u tim projektima i da će srpske železnice nastojati da se radi što efikasnije, a da će posao dobijati najbolji i najpovoljniji."U projektima modernizacije srpskih železnica svi će imati mogućnosti da ravnopravno učestvuju, a čitav postupak i procedura biće potpuno transparentni", kazao je Simonović.

Kompanije AŽD je u Srbiji prisutna već devet godina i do sada je u uradila oko 150 skretničkih uređaja i 13 putnih prelaza, od kojih su 10 bili donacija češke Vlade, posredstvom Češke razvojne agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track