Dinkić: Cilj vlade da Srbija bude žitnica Evrope
Foto: Beta

Dogovor sa Abu Dabijem

Dinkić: Cilj vlade da Srbija bude žitnica Evrope

InfoBiz -
Sa predstavnicima Razvojnog fonda Abu Dabija dogovoreno da Vlada Srbije podnese zahtev za kreditnu liniju od 100 miliona dolara za ulaganje u poljoprivredu

BEOGRAD - Ministri finansija i privrede Mlađan Dinkić i poljoprivrede Goran Knežević dogovorili su se danas sa predstavnicima Razvojnog fonda Abu Dabija da Vlada Srbije podnese zahtev za kreditnu liniju od 100 miliona dolara za ulaganje u infrastrukturu u poljoprivredi, koji bi bio razmatran već u martu.Uz taj kredit, značajno bi se povećala proizvodnja u povrtarstvu, voćarstvu i ratarstvu u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede posle sastanka na kome su Dinkić i Knežević razgovarali sa direktorom Razvojnog fonda Mohamedom Saifom Al Suvaidijem i menadžerom projekta Rašedom Al Kabijem.

Po Dinkićevim rečima, kredit bi bio korišćen za dve namene, a prva je čišćenje postojeće mreže kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje, kao i izgradnja nove mreže kanala, ali i niskonaponske mreže do njiva - kako bi poljoprivrednici mogli da koriste i jeftinije izvore energije za pokretanje motora koji se koriste za navodnjavanje i odvodnjavanje.

"Druga kreditna linija bila bi namenjena samim poljoprivrednicima, kako individualnim, tako i kompanijama koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom. To bi bili dugoročni krediti za kupovinu opreme i mehanizacije, na 10 godina sa počekom od tri godine i vrlo niskom kamatnom stopom", istakao je Dinkić.

On je naglasio da je u planu da se radovi za navodnjavanje izvrše na teritoriji cele Srbije, i da će krediti biti namenjeni svim registrovanim poljoprivrednim proizvođačima.

"Ovo je samo početak, a Razvojni fond Abu Dabija mi je nagovestio da, ako uspešno sprovedemo projekat u ovoj godini, oni će i narednih godina nastaviti finansijski da nas pomažu u istom iznosu", naveo je Dinkić.

Kako je istakao, cilj Vlade je "da od Srbije napravimo žitnicu Evrope, da ne zavisimo više od klimatskih promena, nego da znamo da, kada je suša, imamo vode, a kada je poplava, da možemo da odvodnjavamo".

"Važno je da naši poljoprivrednici dobiju konačno povoljna sredstva za kupovinu nove opreme i da višestruko povećamo prinose. Ne smemo da propustimo ovu šansu", dodao je.Direktor fonda Al Suvaidi istakao je da je današnja poseta rezultat niza uspešnih razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije.

"Danas smo razgovarali o finansiranju nekoliko projekata, a usredsredili smo se na projekte u poljoprivredi. Počinjemo saradnju sa zajmom poljoprivrednicima za kupovinu opreme za navodnjavanje i mehanizaciju. Ovo je samo prvi korak jedne odlične, dugotrajne saradnje", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track