Počele pripreme za setvu

Poljoprivreda

Počele pripreme za setvu

InfoBiz -
Najdominantnija kultura u prolećnoj setvi već tradicionalno biće kukuruz koji će zauzeti između 1,2 miliona hektara i 1,25 miliona hektara

BEOGRAD - Ratari u Srbiji već su krenuli sa radovima koji prethode prolećnoj setvi, u ovom trenutku je najvažnije prihranjivanje pšenice, a uskoro će početi i prskanje voća, izjavio je savetnik u Privrednoj komori Srbije Milan Prostran.U toku su i pripreme za setvu jare pšenice, ječma i ostalih jarih useva koja će početi u martu, kao i pripreme za "veliki posao" koji se odnosi na setvu šećerne repe, suncokreta, soje i kukuruza, rekao je Prostran.Kada je reč o troškovima setve, Prostran je istakao da je još uvek rano za precizne procene, ali da će oni biti za 10 do 20 odsto veći nego lane, pre svega zbog cene goriva."Očekujem da se ovoga proleća zaseje više površina nego prethodnih godina, jer očigledno da se može ostvariti profit i bolji dohodak nego pre na primer četiri, pet godina, ili pre deset godina", kazao je Prostran."Šećerna repa će ovog proleća u našoj zemlji biti zasejana na između 60.000 i 65.000 hektara, suncokret na oko 170.000 hektara, a soja na 160.000 do 165.000 hektara", naveo je Prostran.On je dodao da će najdominantnija kultura u prolećnoj setvi već tradicionalno biti kukuruz koji će zauzeti između 1,2 miliona hektara i 1,25 miliona hektara.Sledi i setva vodeće povrtarske kulture - krompira, a možda ćemo ove godine imati i nešto više kultura pod plastenicima, napomenuo je Prostran.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track