EPS: Za nedostatak novca kriva prethodna Vlada

Elektroprivreda Srbije

EPS: Za nedostatak novca kriva prethodna Vlada

InfoBiz -
Nedostatak od 50 milijardi dinara nastao je zbog lošeg upravljanja prethodnog poslovodstva i nedomaćinskog odnosa prethodne Vlade Srbije

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije saopštila je da toj kompaniji nedostaje 50 milijardi dinara za poslovanje u 2013. zbog lošeg upravljanja prethodnog poslovodstva i nedomaćinskog odnosa prethodne Vlade Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, plan novog rukovodstva EPS-a je da deo nedostajućih sredstava obezbedi iz kredita i to oko 30 milijardi dinara. Takav zahtev, dodaje se u saopštenju, upućen je Upravnom Odboru EPS-a i na njega do danas nije dobijen odgovor.

Preostali deo potrebnih novčanih sredstava za realizaciju godišnjeg plana poslovanja za 2013. godinu, koji je Vlada Srbije prihvatila 4. februara, obezbediće se iz efekata povećanja cene struje i ostalih raspoloživih mera u okviru poslovne politike EPS-a.

Navodi se i da je iznos nedostajući novčanih sredstava od 50 milijardi dinara iskazan i u godišnjem planu poslovanja za 2013. godinu. Taj nedostatak novca, navodi se, pored nedomaćinskog odnosa prethodne Vlade prema EPS-u i lošeg i neefikasnog upravljanja prethodnog rukovodstva kompanije, rezultat je i nagomilanih neplaćenih obaveza prema dobavljačima, neotplaćenih kredita i višegodišnje socijalne cene struje.

Iz EPS-a su naveli i da je manjak u novčanim tokovima u 2012. godini bio 30,6 milijardi dinara, u 2011. godini 25,7 milijardi dinara, u 2010. godini 29,1 milijarda dinar, u 2009. godini 20,1 milijarda dinara, a u 2008. godini šest milijardi dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track