Najnovije vesti

KREDIT U DINARIMA: Sebi jedan stan, a banci pet?!

(Ne)verovatno

KREDIT U DINARIMA: Sebi jedan stan, a banci pet?!

Biznis
13:44h
Ako uzmete dinarski kredit, banci ćete vratiti novac u vrednosti šest stanova koji ste kupili, odnosno "kupićete" banci pet stanova

BEOGRAD - Građanima Srbije preporučuje se da ne uzimaju dinarske stambene kredite, jer se smatra da su veoma nepovoljni.

To piše na portalu Kamatica u čijoj se analizi navodi: "Ako uzmete dinarski kredit, banci ćete vratiti novac u vrednosti šest stanova koji ste kupili, odnosno "kupićete" banci pet stanova".

Precizira se da se za kredit od sedam miliona dinara (oko 63.000 evra) uz godišnju kamatu od, na primer, 30,92 odsto i rok otplate od 20 godina za mesečnu ratu mora izdvojiti čak 180.770 dinara.

"Ukupno ćete banci vratiti neverovatnih 43.384.775,00 dinara. Da lakše shvatite: u evrima to iznosi oko 390.000 evra", navodi taj finansijski portal.

Napominje se da je ponuda dinarskih stambenih kredita ograničena relativno kratkim rokovima otplate i precizira da samo tri banke nude otplatu na 20, 25 i 30 godina, dok je kod većine banaka rok otplate do 10 godina.

Konkretno, rokovi otplate se kreću od 5 do 10 godina, a efektivna kamatna stopa, koja je pokazatelj realne cene kredita, je od 17,50 do čak 37,46 odsto, navodi Kamatica.

Uz to, dodaje se, treba računati da je većina kamatnih stopa promenljiva i vezana za stopu BELIBOR ili referentnu stopu NBS koju centralna banka u poslednje vreme konstantno povećava. "Bilo bi krajnje neprofesionalno i lažno tvrditi da na tržištu Srbije ne postoji ponuda stambenih kredita u dinarima, jer ona zaista postoji. Stan možete kupiti dinarskim kreditom kod većine poslovnih banaka! Ali cena je faktor koji je ovu kategoriju dinarskih kredita svrstao u nepoželjnu robu koja neće naći svoje kupce", piše portal Kamatica.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...