Dinkić zbog Jata ide u Emirate

Traži strateškog partnera

Dinkić zbog Jata ide u Emirate

InfoBiz -
Rešio sam da se uključim u te pregovore da bismo pokušali da jednu od najprofitabilnijih kompanija danas u svetu dovedemo da preuzme menadžment Jata, iako bi oni bili manjinski partneri, rekao je Dinkić

BEOGRAD - Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić najavio je da će poslednje nedelje marta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) pregovarati sa kompanijom Etihado mogućnosti strateškog partnerstva sa aviokompanijom Jatom.

"Rešio sam da se uključim u te pregovore da bismo pokušali da jednu od najprofitabilnijih kompanija danas u svetu dovedemo da preuzme menadžment Jata, iako bi oni bili manjinski partneri", rekao je Dinkić novinarima u Skupštini Srbije.

Ministar je kazao da se sa UAE razgovara i o ulaganju u teretni terminal na beogradskom aerodromu, za izvoz voća i povrća u svet. Dinkić je dodao da će se razgovorati i s kompanijom Mubadala o ulaganju u Jat tehniku, čime bi kompletirala saradnja u oblasti aviosabraćaja, i o potencijalnom investiranju u izgradnju fabrike poluprovodnika i čipova u Beogradu, a razgovara se i o ulaganju u nekretnine.

Dinkić je rekao da su UAE zainteresovani da igrade hotele i trgovinske centre. Prilikom boravka u Srbiji šeik Muhamed Bin Zajed al Nahjan je izrazio želju da izgradi "nešto na Kopaoniku", rekao je Dinkić.

"Najverovatnije će to biti "butik hotel" koji će on koristiti neko vreme tokom zime, ali koji će biti dostupan i turistima... Ono što mu se dopalo to je što može bukvalno skijama iz hotela da izađe na stazu", kazao je Dinkić.

Naveo je da će na osnovu međurdžavnog sporazuma sa UAE krajem meseca biti sklopljeni ugovori. "Mi smo do sada na putu da ugovorimo razne poslove vredne milijardu dolara.

Samo vrednost aranžmana u poljoprivredi biće pola mlijarde dolar", rekao je Dinkić i dodao da su već potpisani predugovori o saradnji vojne industrije, za 220 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track