Mihajlović: Uskoro izgradnja novih elektrana u Srbiji
Foto: Tanjug

Biznis forum

Mihajlović: Uskoro izgradnja novih elektrana u Srbiji

InfoBiz -
Srpska ministarka najavila je i da će uskoro biti osnovana kancelarija za brze odgovore za investitore koji planiranju ulaganja u energetske objekte
1 / 4 Foto: Tanjug

KOPAONIK - Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović najavila je da će uskoro biti potpisani sporazumi sa stranim investitorima o investicijama u izgradnju novih elektrana u Srbiji.

Ona je na Kopaonik biznis forumu kazala da će uskoro biti potpisan sporazum s Kanadom oko izgradnje reverzibilne hidrocentarale "Bistrica" na Limu, a sa investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine za hidroelektranu "Đerdap 3" na Dunavu.

Mihajlovićeva je kazala da se očekuje i sporazum oko gradnje termoelektrane "Štavalj" u okolini Sjenice, ali nije precizirala ko su potencijalni investitori. Ona je naglasila da je energetika sektor koji može da obezbedi pokretanje industrije i da omogući da privreda Srbije bude konkurentna.

"Da bi se ostvarila ulaganja u sektor energetike u Srbiji potrebna je politička stabilnost", kazala je Zorana Mihajlović.

Srpska ministarka najavila je i da će uskoro biti osnovana kancelarija za brze odgovore za investitore koji planiranju ulaganja u energetske objekte, tako da će do kraja leta biti omogućeno da se za gradnju mini hidroeletrana umesto 27 izdaje pet do sedam dozvola, i to u roku od 60 dana, umesto za dve i po godine.

Ona je kazala i da će uskoro biti napravljen plan restrukturiranja Srbijagasa tako što će biti izdvojene sporedne delatnosti, a preduzeće će se baviti samo snabdevanjem gasom.

"Plan u energetici je i otvaranje tržišta, izgradnja novih kapaciteta, povećanje energetske efikasnosti i iskorišćavanje obnovljivih izvora energije", istakla je Zorana Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track