Automobili, cigarete, sir i šećer na bescarinskoj listi za Rusiju

Ljajićev predlog

Automobili, cigarete, sir i šećer na bescarinskoj listi za Rusiju

InfoBiz -
Zahtev će biti razmotren sa carinskom unijom koju Rusija ima sa Belorusijom i Kazahstanom

MOSKVA - Ministar za trgovinu i telekomunikacije Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je danas u Moskvi predložio ruskim zvaničnicima proširenje spiska robe koja je oslobođena carine, kako bi se povećala trgovinska razmena Srbije i Ruske Federacije.

"Predloženo je da se u spisak uvrste automobili, cigarete, sir, šećer", rekao je Ljajić novinarima iz Srbije posle razgovora sa ruskim ministrom industrije i trgovine Denisom Manturovim i ministrom poljoprivrede Nikolajem Fjodorovim.

Ljajić je rekao da će zahtev biti razmotren sa carinskom unijom koju Rusija ima sa Belorusijom i Kazahstanom i da njihova zajednička komisija mora da odluči o svakom proizvodu, ali da misli da postoji razumevanje, posebno za poljoprivredno-prehrambene proizvode.

Kako je objasnio, poljoprivredna razmena do sada iznosila 250 miliona dolara, a zajednički je cilj da naredne godine iznosi 500 miliona dolara.

Ljajić je kazao da će roba moći da bude isporučena u kratkom vremenskom periodu, ukoliko odgovor bude pozitivan."Što se tiče automobilske industrije tu postoje neke veće prepreke i o tome će ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić razgovarati u aprilu", naveo je on.Ljajić je rekao da je dogovorena poseta Beogradu predstavnika Ministarstva poljoprivrede Rusije i tri velika trgovinska lanca, kako bi im bili prezentovani srpski proizvodi.

"To će biti velika šansa za naše proizvođače da izađu na rusko tržište", ocenio je Ljajić.

On je rekao da je predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin predstavio ruskim sagovornicima spisak od 45 projekata privatizacije u Srbiji, i oni su obećali da će ih predočiti mogućim ruskim investitorima.Ljajić je izrazio uverenje da i na tom polju Srbija može da ima prve rezultate u smislu zainteresovanosti ruskih kompanija da se uključe u proces završetka privatizacije u Srbiji.Izvoz jabuka u Rusiju teče bez problema

Ljajić je izjavio u Moskvi da očekuje da će se izvoz jabuka iz Srbije u Rusiju i dalje odvijati bez ikakvih problema i da postoji prostor za značajno povećanje tog izvoza. Ljajić je sa ruskim ministrom poljoprivrede Nikolajem Fjodorovim razgovarao o povećanoj koncentraciji pesticida koji je pronađen u jabukama iz Srbije na ruskom tržištu, a kako je izjavio Ljajić, još uvek nema nikakvih zvaničnih laboratorijskih rezultata o tome.

"Dobićemo te rezultate čim stignu u rusko ministarstvo poljoprivrede", rekao je Ljajić novinarima nakon sastanaka sa ruskim ministrom. On je naveo da je dogovoreno da ruske fitosanitarne službe posete Beograd kako bi obučile srpske inspekcijske službe o načinima kontrole tih proizvoda i pružili im stručnu pomoć, kako bi se poboljšao kvalitet izvoza.

Ljajić je rekao da je Srbija u Rusiju tokom 2011. godine izvezla oko 75.000 tona jabuka i da nijedan slučaj, ni na koji način, nije bio problematičan."U Rusiji se vrši kontrola uvezenih jabuka i iz Kine, Poljske, Makedonije i Bugarske. U svakom slučaju, još uvek nema definitivnih rezultata tih analiza. Mi ćemo ih dobiti i što je još važnije dobićemo sugestije i predloge kako da poboljšamo kvalitet proizvoda prilikom izvoza", rekao je Ljajić.Tokom ove godine, tokom provere tri partije izvezenih jabuka iz Srbije u Rusiju, otkriveno oko 60 tona jabuka sa previsokim sadržajem pesticida.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track