Ljajić pozvao Tursku da ulaže u Srbiju

Srpsko-turski poslovni forum

Ljajić pozvao Tursku da ulaže u Srbiju

InfoBiz -
Ministar podsetio na olakšice koje Srbija daje investitorima, kao što su podsticaji između 4.000 i 10.000 evra po novom radnom mestu i niz poreskih olakšica

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić pozvao je danas investitore iz Turske da ulažu u Srbiju i izrazio očekivanje da će trgovinska razmena dve zemlje u narednoj godini dostići milijardu evra.

Ljajić je na otvaranju Srpsko-turskog poslovnog foruma u Beogradu, rekao da je razmena Srbije i Turske manja od 500 miliona evra, da svega 30 kompanija iz Turske posluje u Srbiji ali da postoji veliki potencijal za unapređenje ekonomske saradnje.

Prema njegovim rečima, dve zemlje imaju odlične političke odnose, politički dijalog na najvišem nivou, kao i sve potpisane sporazume, neophodne za unapređenje ekonomske saradnje među kojima je i Sporazum o slobodnoj trgovini.

Sa Turskom imamo samo jedno sporno pitanje, o kome imamo različita gledišta, ali smo se složili da to ostavimo po strani i da razvijamo ekonomsku saradnju, naglasio je Ljajić, koji vodi i resor trgovine.

On je istakao da je država stvorila sve neophodne preduslove, a da je sada na privrednicima da unapređuju svoje poslovne veze.

Ljajić je podsetio na olakšice koje Srbija daje investitorima, kao što su podsticaji između 4.000 i 10.000 evra po novom radnom mestu i niz poreskih olakšica.

Takođe je ukazao i na značaj sporazuma o slobodnoj trgovini koje Srbija ima potpisane sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, dok se očekuje potpisivanje tog dokumenta sa Ukrajinom, što može da bude od koristi za zajedničku saradnju sa Turskom.

Ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozai (Bozay) naglasio je da dve zemlje treba da ubrzaju unapređenje saradnje istakavši da očekuje povećanje robne razmene i broja srpskih turista.

On je rekao da obe zemlje - i Srbija i Turska - žele u EU, pa zajednički mogu sarađivati i na ostvarenju tog cilja.Predsednik Upravnog odbora poslovne asocijacije SITA Omer Šimšek istakao je da su Srbija i Turska veoma slične ali da ekonomska saradnja zaostaje za stvarnim mogućnostima jer još nisu dovoljno otkrile jedna drugu.

Ovakvi susreti su važni da se što bolje upoznaju privrednici dve zemlje, rekao je on.Nakon zvaničnog otvaranja Srpsko-turskog poslovnog foruma održani su poslovni "Bi tu Bi" (B2B) sastanci privrednika.Na forumu učestvuje 35 kompanija iz Turske, iz oblasti mašinske, građevinske, hemijske, prehrambene, tekstile, drvne i autoindustrije, a veliko je interesovanje i privrednika iz Srbije.

Organizatori foruma koji se održava četvrti put su SITA, Privredna komora Beograda u saradnji sa Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Regionalnom privrednom komorom Kraljeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja