Lični bankrot rešenje za dužnike u BiH
Foto: Kurir

Lični bankrot rešenje za dužnike u BiH

InfoBiz -
Probleme s otplatom kredita ima blizu 40 odsto građana u BiH, a vrednost imovine pod hipotekama je oko 150 miliona KM

SARAJEVO - Probleme s otplatom kredita ima blizu 40 odsto građana u BiH, a vrednost imovine pod hipotekama je oko 150 miliona KM (76,6 miliona evra), što je razlog da se i na ovom području ljudi interesuju za mogućnost donošenja zakona o ličnom bankrotu.

Predsednik Udruženja za zaštitu žiranata BiH Jovica Cvjetković rekao je da će Udruženje ovakvu inicijativu podržati, jer bi to bilo rešenje za one koji ne mogu da otplaćuju svoje dugove, prenosi portal Indikator.ba.

Cvjetković je rekao da je suština ličnog bankrota, u zemljama gde on postoji, u tome da se fizičkom licu koje proglasi stečaj omoguci da zadrži deo imovine, a da lični stečajni upravnik daje predlog nadležnom sudu za prodaju njenog većeg dela, ali i otplatu dela dugova iz budućih prihoda dužnika tokom narednih godina.

Međutim, on smatra da je u BiH to teško izvodljivo, kao i da se banke s tim neće složiti.

"Ne može da postoji lični bankrot u situaciji kad je banka klijentu dužniku, s kojim je u dogovoru, dala deset, 20 i više kredita s milionskim iznosima, i na nezakonit način prevarama uvukla žirante u otplatu kredita. Svrha ličnog bankrota nije da se dužnik prevarant zakonski oslobodi duga", objašnjava Cvjetković.

Predsednik Udruženja banaka BiH Radovan Bajić kaže da "bankrotirati ne znači biti oslobođen od obaveza, jer svako ko ima dug mora da ga otplati", te da Udruženje nema ništa protiv rešenja o ličnom bankrotu koje će ovaj problem zakonski regulisati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track