Svetska premijera srpskog patenta na Sajmu

Oduvek i zauvek graditi

Svetska premijera srpskog patenta na Sajmu

InfoBiz -
Svome tvorcu, inženjeru Jovanu Nikoliću, izum je doneo nagradu za jedan od najboljih projekata u oblasti inovativne gradnje u Evropi

BEOGRAD - Međunarodni sajam građevinarstva (SEEBBE), pod sloganom "Oduvek i zauvek graditi", počinje u utorak na Beogradskom sajmu i trajaće do 20. aprila.

Na sajmu će 17. aprila, premijerno biti predstavljen srpski patent koji je njegovom tvorcu, inženjeru Jovanu Nikoliću, doneo nagradu za jedan od najboljih projekata u oblasti inovativne gradnje u Evropi.

Prestižnu nagradu Lafarž, jedne od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju cementa, Nikolić je zavredeo patentom energetske efikasnosti objekata, pronašavši rešenje za izbegavanje takozvanih "termalnih mostova", rasipnika energije, saopštila je kompanije Quattro Houses.

"Q objekti" štede energiju i do 80 odsto, koriste elemente koji se montiraju u skeletni sistem sličan klasičnoj gradnji, a održivost izuzetne prosečne cene gradnje od 500 evra po kvadratu Nikolićev patent postiže smanjenjem cene same tehnologije gradnje, navodi se u saopštenju.

Prosečna cena gradnje u Evropi 2012 .godine bila je 1.209 evra po kvadratu, u Srbiji oko 750, a u Beogradu iznosi 950 evra.

Na sajmu će učestvovati 833 izlagača, od kojih 254 dolazi iz 22 zemlje, a najveći broj iz Italije, Turske i Slovenije. Tri zemlje imaće nacionalne izložbe - Češka, Turska i Slovenija.U okviru sajma biće održani i različiti stručni programi, među kojima i izložba nacionalnog udruženja "Srpske kuće" o srpskom narodnom graditeljstvu.

Radno vreme sajma je od 10 do 19 sati, a poslednjeg dana, u subotu do 17 sati. Cena pojedninačne ulaznice je 500 dinara, za grupne posete 350, parking iznosi 200 dinara, a ulaznica koja važi za sve dane trajanja sajma je 900 dinara.Kako se očekuje, sajam će otvoriti ministar građevine Velimir Ilić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track