Najnovije vesti

INVESTICIJE: 2 milijarde evra investicija 2013.

Strana ulaganja

INVESTICIJE: 2 milijarde evra investicija 2013.

Biznis
05:50h
Prema podacima Narodne banke Srbije, od juna 2012. do januara 2013. godine, u Srbiju je investirano u vrednosti od oko 1,74 milijarde evra

BEOGRAD - Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) očekuje da bi ovogodišnja strana ulaganja u Srbiju mogla da dostignu dve milijarde evra.

Prema podacima Narodne banke Srbije, od juna 2012. do januara 2013. godine, u Srbiju je investirano u vrednosti od oko 1,74 milijarde evra.

Najveća očekivanja za investiranje u 2013. su u sektoru energetike, gde Vlada Srbije ima zaključene sporazume koji bi trebalo da počnu da se realizuju u ovoj godini.

Podseća se da je najvredniji sporazum sklopljen za izgradnju gasovoda Južni tok, a velika ulaganja se očkuju i po osnovu sporazuma s nemačkim energetskim koncernom RWE-om o izgradnji energetskih postrojenja.

U agenciji SIEPA ocenjuju kao najatraktivnije interesovanje za ulaganje u poljoprivredu, transport i namensku industriju koje dolazi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a čiji se početak realizacije može očekivati već ove godine.

Očekuje se da će samo Fijat izvesti automobile u vrednosti od najmanje 1,5 milijardi evra. Konkretne poslove počeće i proizvođači autodelova, poput Kuper standarda u Sremskoj Mitrovici, a i Bošova fabrika, koja je u izgradnji, počeće proizvodnju ovegodine.

U SIEPI ističu da bi 2013. godina trebalo da bude godina informaciono-komunikacionih tehnologija. Do sada su u Srbiju, kako navode, došle kvalitetne kompanije, kao što su En-Si-Ar i Sijtel, a ima najava reinvestiranja i proširenja poslovanja.

Ovu godinu će obeležiti i laka industrija, jer Geoks počinje izgradnju objekta u Vranju, a Svarovski u Subotici. SIEPA istovremeno u kontinuitetu ima izmedu 80 i 100 investicionih projekata na kojima rade savetnici te agencije.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...