Jat pozajmljuje dva erbasa od Adrije
Foto: Reuters

Položen depozit

Jat pozajmljuje dva erbasa od Adrije

InfoBiz -
Očekuje se da će letelice stići u Beograd poslednje nedelje maja ili u prvoj sedmici juna

BEOGRAD - Jat ervejz je položio depozit od 450.000 dolara za trogodišnji najam dva aviona tipa erbas "A319s" od slovenačkog avioprevoznika Adria ervejza, prenose specijalizovani portali.

Očekuje se da će letelice stići u Beograd poslednje nedelje maja ili u prvoj sedmici juna, te da će ući u upotrebu tokom sledećeg meseca.

Dva airbusa, koji su i dalje u saobraćaju na Adrijinim linijama su u odličnom stanju, proizvedeni su pre tri godine. Dok budu leteli za srpsku kompaniju, održavaće ih Adria ervejz Tehnika u Ljubljani. Oni su i dalje na rasporedu letova Adrie za jun, uglavnom iz Prištine za odredišta u Nemačkoj, ali se očekuje da će ovaj dokument biti revidiran narednih nedelja.

Osim iznajmljivanja dva aviona od Adrije, Jatovu flotu trebalo bi da pojača i Boing 737-200 u vlasništvu srpskog Aviogeneksa. Ta letelica je proizvedna 1987. (svojevremeno je nosila ime Zadar), ali je ipak mlađa od većine aviona u vlasništvu Jat ervejza koji pokušava da ovim nabavkama prevaziđe hroničnu nestašicu aparata za pokrivanje razuđenog reda letenja.

Prema najavama, Jat bi u narednom periodu mogao da iznajmi još dva erbasa A320s i jedan klipni ATR72. Na tržištu takvih aviona teže je naći kvalitetnu letelicu za najam, pa se odustalo od prvobitnog plana o lizingu dva ATR. Treći erbas koji će leteti pod oznakom srpskog prevoznika najverovatnije će biti iznajmljen od neke od kompanija koje se bave lizingom letelica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track