PAUŠALCI: Izdavanje računa obaveza i bez fiskalne kase
Foto: Tanjug Shutterstock

Poreska uprava

PAUŠALCI: Izdavanje računa obaveza i bez fiskalne kase

InfoBiz -
Ukoliko poreski obveznik nije paušalac i ima zakonsku obavezu da izdaje fiskalne račune, mora o tome istaći i vidno obaveštenje

BEOGRAD - Poreski obveznici - paušalci, koji su oslobođeni izdavanja fiskalnog računa, obavezni su da za izvršeni promet izdaju običan račun, shodno Zakonu o zaštiti potrošača, saopštila je Poreska uprava.

Kako je navedeno, preduzetnici koji plaćaju porez na paušalno utvrđeni prihod, nisu dužni da evidentiraju promet preko fiskalne kase, u skladu sa odredbama Zakona o fiskalnim kasama i Uredbom o određivanju delatnosti, kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase.

Takođe, nisu dužni da na vidnom mestu u objektu u kome obavljaju promet dobara na malo, odnosno promet usluga fizičkim licima, istaknu obaveštenja o izdavanju fiskalnog isečka - računa, ali su obavezni da izdaju običan račun, objasnila je Poreska uprava.

Ukoliko poreski obveznik nije paušalac i ima zakonsku obavezu da izdaje fiskalne račune, mora o tome istaći i vidno obaveštenje, a ako ipak sve to ne čini, korisnik usluge ili kupac dobara ima pravo, prema Zakonu o fiskalnim kasama, da ne plati račun ako nije dobio fiskalni isečak, podseća Poreska uprava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track