Najnovije vesti

ZAJEDNIČKA VALUTA: Rađa se persijski evro!

Persijski zaliv

ZAJEDNIČKA VALUTA: Rađa se persijski evro!

Biznis
Zalivske zemlje mnogo su stabilnije od evrozone uronule u krizu

DUBAI - Bivši glavni ekonomista Međunarodnog finansijskog centra iz Dubaija Naser Saidi ocenio je da bi šest zemalja Persijskog zaliva trebalo da realizuju plan za uvođenje jedinstvene valute, sličnu tvorevini 17 evropskih zemalja koje za valutu koriste evro.

Saidi je u intervjuu za nedeljnik iz Dubaija Arabijan biznis (Arabian Business) rekao da je Savet za zalivsku saradnju (GCC), čije članice su Saudijska Arabija, Kuvajt, Bahrein, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i Oman, mnogo stabilniji od evro zone, duboko uronule u krizu.

"Zemlje GCC nemaju velikih makroekonomskih razlika poput evropskih zemalja", rekao je Saidi, bivši ministar ekonomije Libana, koji trenutno radi kao nezavisni ekonomista. Plan za uvođenje zajedničke valute u zemlje GČ razmatra se već 10 godina, ali je već nekoliko puta odložen. GČ, čije zemlje poseduju oko 60 odsto svetskih rezervi nafte, trenutno nije odredio rok za realizaciju tog plana.

Saidi je dodao da činjenica da zemlje GCC imaju nisku stopu dugova, male budžetske deficite, veliku količinu deviznih rezervi i ogromne prirodne resurse takođe potvrđuje da bi uvođenje zajedničke valute imalo smisla.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...