NBS: Zauzdaćemo inflaciju u zadatim granicama

NBS: Zauzdaćemo inflaciju u zadatim granicama

InfoBiz -
Direktorat NBS za ekonomska istraživanja i statistiku Branko Hinić kaže da će ključan doprinos smanjenju inflacije dati pad cena primarnih proizvoda i stabilnost deviznog kursa

BEOGRAD - Narodna banka Srbije očekuje da se pad inflatornih pritisaka i umereni rast ekonomske aktivnosti u Srbiji nastave u narednom periodu, navedeno je u danas predstavljenom majskom Izveštaju o inflaciji.

To bi trebalo da rezultira povratkom međugodišnje inflacije u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do oktobra i rastom ekonomske aktivnosti od oko dva odsto u ovoj godini, rekao je generalni direktor Direktorata NBS za ekonomska istraživanja i statistiku, Branko Hinić.

Kako je naveo, ključan doprinos smanjenju inflacije daće pad cena primarnih proizvoda, stabilnost deviznog kursa i niska agregatna tražnja. Jedino će regulisane cene delovati inflatorno u narednom periodu, pre svega po osnovu najavljenog poskupljenja električne energije, ali to će samo usporiti proces pada inflacije i neće dovesti u pitanje njeno vraćanje u granice cilja, rekao je Hinić.

Početkom godine nastavljeno je smirivanje inflatornih pritisaka i, mada je međugodišnja inflacija u aprilu i dalje na visokih 11,4 odsto, mesečne stope inflacije su u poslednjih šest meseci iznosile 0,25 odsto, što je u skladu sa ciljanim nivoom inflacije, naveo je on.

Relativno visoka mesečna inflacija u aprilu od 0,8 odsto posledica je pre svega poskupljenja nekoliko povrtarskih proizvoda i neće uticati na dinamiku njenog vraćanja u granice cilja, istakao je Hinić.

Za 2013. godinu projektovana inflacija NBS je četiri procenta plus-minus 1,5 odsto.Imajući u vidu smirivanje inflatornih pritisaka, Izvršni odbor NBS će u narednom periodu razmotriti mogućnost daljeg ublažavanja monetarne politike.Ipak, zbog moguće neočekivane promene uticaja pojedinih faktora na projekciju inflacije, izneto očekivanje u pogledu karaktera monetarne politike nije obavezujuće za NBS, napomenuo je Hinić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track